Masurati 125 g faina si framantati cu 75 g apa calduta in care ati dizolvat drojdia proaspata. Obtineti o bila de aluat elastic careia ii faceti o cru
Masurati 125 g faina si framantati cu 75 g apa calduta in care ati dizolvat drojdia proaspata.
Obtineti o bila de aluat elastic careia ii faceti o cruce in varf si o puneti intr-un vas acoperic cu folie.
Dati maiaua la loc cald sa creasca 40-45 minute.
Cand maiaua e crescuta puneti in vasul in care framantati restul de faina, ouale batute, sarea, zaharul si lapte cat cuprinde sa se formeze un aluat molcut (cam 150-200 ml).
Framantati aluatul cam 5-7 minute si incorporati untul moale.
Cand aluatul a absorbit untul adaugati maiaua rupta bucatele si mai framantati 5 minute.
Puneti aluatul intr-un vas uns cu putin unt, acoperiti cu folie si lasati la crescut intr-un loc cald 2 1/2 ore.
Scoateti aerul din aluat si impartiti-l in doua bile.
Ungeti ghivecele cu ulei si tapetati-le cu hartie de copt pe care ati mototolit-o in prealabil (in felul asta e mai maleabila si-i puteti da ce forma vreti. Tapetati cu hartie pana sus, la baza ghiveciului.
Puneti aluatul in forme(aluatul trebuie sa ocupe 2/3 din spatiu),acoperiti-le si lasati sa creasca pana aluatul ajunge la buza formei.
Ungeti cu galbenus batut cu lapte si presarati eventual susan/mac/chimen).Coaceti la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 45 minute. Daca aveti cuptor electric si partea superioara incepe sa se rumeneasca prea tare, setati cuptorul sa de-a caldura doar de jos (fara griller).
Pofta buna!
Reteta Paine in ghiveci a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.ro
Alte retete de paine gasiti aici:
Paine siciliana,
Paine rustica cu cartofi,
Paine cu mere
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post