Paine cu masline bicolore

Painea cu masline bicolore aduce aminte de bucataria mediteraneana si de aceea este preferata de toata lumea iubitoare a acestei bucatarii.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 750 gr făină normală
  • 30gr drojdie proaspata
  • 2 linguriţe rase de sare
  • 600 ml de apa caldă (dar nu fierbinte)
  • 100 gr masline negre feliate
  • 50 gr masline verzi feliate

Mod de preparare

Într-un castron mai mare se amestecă faina şi sarea. Dizolvam drojdia in 100 ml de apa din cei 600 ml şi adăugaţi-o în faină odată cu restul apei. Adaugam maslinele si amestecam vartos pana se omogenizeaza bine. Atentie! Nu framantam. Aruncam puţină făină peste aluat şi acoperim castronul cu folie de plastic sau cu un capac perfect adaptat castronului. Ideea este ca fermentaţia drojdiei să se facă în mediu umed şi călduţ. Se lasă la crescut aluatul 2 ore sau mai putin daca temperatura incaperii este mai ridicata, dacă dimpotrivă e mai rece, puteţi lasă mai mult. Aluatul e moale, lipicios şi plin de bule de aer. După ce aluatul a crescut, încălzim cuptorul la 240-250°C. Dacă cratiţa, tava, tuciul, în fine, recipientul pe care-l veţi utiliza, are tendinţa să lipească, puneţi hârtie de copt înainte de a pune aluatul sau încingeţi vasul în cuptor în timp ce acesta se încălzeşte, ca să fie fierbinte în momentul în care puneţi aluatul. Cu o lingură, dezlipim aluatul din castronul în care a stat la crescut şi răsturnaţi-l în recipientul în care îl veţi coace. Puneţi un capac adaptat vasului, şi coaceţi acoperit 40-50 de minute (depinde de cuptor şi de puterea lui). Apoi se scoate capacul şi se mai coace descoperită încă 15-20 minute, scăzând temperatura la 180-200°c. Pâinea se încearcă dacă e coaptă bine ciocănind cu degetul în coaja de pe fund, trebuie să sune a gol! Dacă vi se pare necesar, o mai lasaţi câteva minute pe gratar în cuptor. Este o paine excelenta!


Painea cu masline bicolore se poate servi simpla, sau unsa cu unt.

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors