As putea sa va povestesc o zi intreaga despre focaccia, despre aceasta minunata paine plata umpluta cu branza, cu mult ulei de masline care ma surprinde de fiecare data.
Focaccia m-a cucerit de prima data de cand am incercat-o, n-as fi crezut vreodata ca o sa imi reuseasca, dar nici nu mi-as fi imaginat cat e de usor de facut. Si cel mai important, mi-am dat seama ca diferitele feluri de "focaccia" pe care le incercasem in diferite bistro-uri nu au nici in clin nici in manneca cu the real thing.
Incepem prin a-i prepara aluatul si anume, cernem faina intr-un vas, eu va recomand o covatica de-aia de lemn, cum avea si bunica, amestecam un pliculet de drojdie si sare dupa gust - eu pun ca o lingurita. Amestecam bine, dupa care facem in centru un gol unde turnam apa calduta si amestecam nu foarte bine. Aluatul pe care il obtinem va fi unul lipicios si moale, aproape ca cel de paine, dar mai lipicios.
Acoperim vasul si lasam la loc caldut, ferit de vant sau curent, pentru cel putin 40 de minute ca sa dospeasca linistit.
Un sfat: ca sa nu va murdariti pe toata mana, pentru ca aluatul nu trebuie framantat cu putere, puteti sa amestecati faina impreuna cu apa cu doar doua degete, ca si cum ati amesteca cu ele. Daca vi se pare ca aluatul e prea tare, mai puteti adauga apa.
Dupa ce a dospit aluatul va ungeti bine o tava cu ulei de masline, eu folosesc o tava de sticla, dar si mainile, pentru ca asa cum am spus deja, aluatul e foarte lipicios. Luati cu mainile jumatate din cantitatea de aluat si il intindeti pe suprafata tavii. Nu trebuie sa fie perfect uniform si se lipeste cu usurinta daca s-a rupt cumva.
Deasupra radeti branza de vaci, si apoi intindeti si cealalta jumatate de aluat.
Cat timp lasati cuptorul sa se incalzeasca la 160 de grade, lasati tava cu focaccia deoparte, la loc caldut ca sa mai creasca in tava.
Ungeti din abundenta partea de deasupra cu ulei de masline, sa fie chiar si balti, n-are importanta. Iar apoi presarati ierburi meditareene sau ce condimente doriti, puteti si sa nu puneti nimic.
Daca veti lasa aluatul de focaccia la crescut putin in tava si veti pune ulei de masline din abundenta, veti obtine o crusta perfecta: aromata si crocanta, focaccia fiind moale in interior.
O puteti umple cu ce doriti, sau o puteti lasa simpla, gustul sau va va cuceri.
Focaccia umpluta cu branza se serveste calduta. Se pastreaza foarte bine la frigider iar reincalzita este la fel de buna. Merge de minune si la pachet.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post