Baguette frantuzesti originale

Apa se pune intr-un bol si se sfarma in ea drojdia. Intr-un alt bol mai mare se pune faina si amestecam in ea cu degetele sarea. Se face o adancitura

Timp pregatire
282 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 600 g faina
  • 25 g drojdie
  • 1 lingura de sare
  • 500 ml apa calduta
  • 100 ml ulei de masline
  • jumatate de punga de cocktail de seminte

Mod de preparare

Apa se pune intr-un bol si se sfarma in ea drojdia. Intr-un alt bol mai mare se pune faina si amestecam in ea cu degetele sarea. Se face o adancitura la mijloc si se toarna in ea drojdia dizolvata in apa. Se strange cu degetele aratatoare si la mijloc si se framanta aluatul. Nu trebuie sa ramana faina niciunde, nici la marginea nici pe dosul bolului. Se presara in el 3 pumni de seminte. Semintele nu apartin baguettei originale, dar devine mai gustosa cand semintele transpir din cauza caldurii. Se acopera cu folie de nylon si se acopera cu un prosop de bucatarie. Se dospeste timp de 3 ore. Se incepe prima framantare: se presara cu faina blatul de lemn, inainte sa fie turnata aluatul. Fiindca este o compozitie foarte moale, se pune faina si pe maini din cand in cand, ca sa nu se lipeasca. Esenta acestei framantari este ca prima oara se intinde aluatul, apoi se impatura de mai multe ori ca si aluatul foietajului. Aceste sir de miscari se repeta de 10 ori. Tava sau bolul folosit pentru dospire nu se pune in ghiuveta pentru spalat, ci se unge cu 1-2 linguri de ulei de masline sau floarea soarelui. Aluatul se pune in oala unsa si se odihneste timp de o ora. Cuptorul se incalzeste la 220 de grade. Asemanator primei framnatari pe o suprafata presarata cu faina se lucreza din nou aluatul. Cand nu se mai lipeste de mana se obtine o masa elastica nu prea neteda. Baguette-ul se taie in 4 parti egale sau in 8, daca le dorim taiate. Se intinde fiecare atat de lung cat ne este tava de copt. La cele pe care le dorim taiate se taie deasupra cu un cutit sau cu foarfeca de bucataire. Se coc in tava dotata cu hartie de copt. Prima coacere dureaza 15 minute. Intr-o oala de metal se pune apa si se aseaza in cuptor sub tava. Asta garanteaza ca baguettele sa aiba exterior crocant. Dupa 15 minute se scoate apa si se mai coace inca 7 minute.
Alte retete bucatarie recomandate

Placinta cu mere

Foietaj

Placinta cu spanac de post

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors