Sarmalute in foi de vita cu smantana si caviar de ardei iute

Retete dietetice

Portii
6
Timp pregatire
59 minute
Timp coacere
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru sărmăluţe:
  • 40-50 foi de viţă de vie
  • 1 cană de orez
  • 2 cepe medii
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 2 linguriţe de bulion
  • sare
  • piper
  • marar
  • boia de ardei dulce
  • cimbru
  • 50 ml ulei
  • 4-5 roşii cherry
  • smântână
  • Pentru caviar de ardel iute:
  • 10 g gelatină alimentară pudră
  • 2-3 ardei roşii iuţi
  • 1 linguriţă de miere
  • 100 ml apă
  • 150 ml ulei rece
  • 1 lingurita sare
  • 1 bol cuburi de gheaţă

Mod de preparare

Pentru a prepara umplutura de sărmăluţe vom proceda astfel:

Călim în ulei ceapa până devine translucidă, punem apoi şi orezul, ales şi spălat bine şi îl călim împreună cu ceapa 2-3 minute, până marginile boabelor devin transparente. Tragem de pe foc, punem bulionul, pătrunjelul verde tocat şi condimentele şi amestecam bine compoziţia.

Frunzele de viță de vie se spală bine, în mai multe ape reci și apoi se pun într-un castron. Se presară 1 linguriță de sare grunjoasă și se adaugă apă clocotită, atât cât să le cuprindă. Se acoperă castronul cu un capac și se lasă cam 10 minute ca să se înmoaie frunzele şi să fie uşor la împăturit sarmăluţele.

Apoi se umplu frunzele de viţă cu umplutură şi se fac sărmăluţele.

Pe fundul unui vas de lut se pun frunze de viţă de vie,apoi se aranjează primul strat de sarmale, stratul 2 de sarmale. La final se acoperă totul cu frunze de viţă, roşii cherry tăiate in jumătate şi se presară cimbru.

Se acoperă totul cu apă fierbinte (să fie cam de 2-3 degete bune deasupra sarmalelor) și se pun la fiert la foc mic, sub capac. Se fierb timp de 3 ore, adică până când frunzele de viță îşi pierd asprimea specifică.

Pentru a prepara caviarul de ardei iute vom proceda astfel:

Vom curăţa ardeii roşii iuţi de seminţe şi îi vom mixa la blender, urmănd ca apoi compoziţia rezultată să o punem la fiert in 100 ml apă şi o linguriţă de miere.

Între timp, punem gelatina la hidratat în 50 ml de apă pentru 10 minute, apoi turnăm siropul fierbinte de ardei iuţi peste gelatină și amestecăm până se dizolvă complet. Compoziţia o turnăm într-un dozator de sos. Pregătim baia de gheață: într-un vas încăpător punem apă rece, sare, gheață și într-un bol punem uleiul rece; apoi așezăm bolul în baia de gheață și picurăm câte o picătură de sirop de ardei în uleiul rece. Acestea se vor solidifica în contact cu uleiul şi apoi cu ajutorul unei site le strecurăm pentru a le putea folosi la decorat.

Când sunt gata sărmăluţele în foi de viţă de vie,  se servesc calde cu mămăliguţă,smântână şi caviar de ardei iute.

Pofta buna!

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Parteneri
Bucataras.RO

Burrito cu carne de pui in sos BBq si orez Cajun (+ varianta vegetariana)

Burrito cu carne de pui in sos BBq si orez Cajun (+ varianta vegetariana)
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide