Ghiveciul de legume cu conopida si pui la cuptor este inspirat dupa o reteta a inegalabilului Radu Anton Roman. La carne se poate renunta foarte usor, aceasta fiind folosita mai mult pentru gust.
Reţeta de inspiraţie nu avea carne dar nu suntem în post aşa că nu se supără nimeni dacă o folosim (mai puţin vegetarienii). Oricum, cantitatea este mică şi se pune mai mult pentru gust şi astfel puţinele proteine aduse nu intră prea mult în conflict cu carbohidraţii din zarzavaturi. Au fost adăugate mai multe condimente. Este opţional totuşi, gustul fiind o chestiune de educaţie, cultură şi, nu în ultimul rând, de obişnuinţă.
Pentru început, se porneşte cuptorul la 180°C pentru preîncălzire (se prăjesc feliile de pâine, dacă este cazul). Se spală lămâia foarte bine (a fost „înbăiată” în tot felul de conservanţi până a ajuns la noi – aşa că o scufund şi în apă clocotită) şi se răzuie coaja. Se spală şi se curăţă de coajă dovleceii şi repede vinetele (eventual şi ţelina dacă nu este uscată şi a fost luată de la supermarket) şi se taie în cuburi (şi cubuleţe ţelina, dacă este din cea uscata se hidratează într-un jet de apă, pentru câteva secunde, înainte de a fi tocată). Peste vinetele tocate se stoarce imediat zeama de la lămâie, se presară puţină sare şi se lasă la scurs minim 30 min într-o strecurătoare (pentru a se elimina zeama cu gust amar – de obicei le las câteva ore bune – nu se înegresc nici până a doua zi fiindcă acidul citric îşi face treaba).
Se desface conopida în bucheţele şi se spală bine sub jet se apă. Se dezosează pulpele de pui şi se taie în cuburi. Se curăţă şi se toacă morcovii, adreiul şi gogoşarii julien, restul, zarzavaturilor cubuleţe cât mai mărunt (eventual se foloseşte o răzătoare bună, însă, poate că este doar o convingere numai a mea, eu cred că au un gust mai bun dacă sunt tocate „la cuţit”... ascuţit bine). Cartofii se taie felii subţiri ca să se „pătrundă” repede la fiert şi să arate bine la sfârşit. Roşiile se curăţă de coajă şi de seminţe (se afundă pentru câteva secunde în apă fierbinte şi apoi în apă rece pentru a se „despieliţa” uşor). Se zdrobeşte usturoiul într-un mojar de piatră cu puţină sare ca să nu se oxideze (se poate pune şi ghimbirul tocat şi se zdrobeşte şi el).
Se amestecă berea cu sosul HP, cu sosul de soia şi pasta de roşii (berea aceasta are în reţetă acid citric iar sosul HP este şi el uşor acrişor, echilibrat dealtfel, ceea ce va compensa dulceaţa zarzavaturilor şi a pastei de roşii, nu mult, atât cât să convingă papilele gustative de egalitate). Alcoolul, până să se evapore, va frăgezi zarzavaturile, bogate în fibre şi, iarăşi, avem o compensare, berea vine cu gustul uşor amărui, specific, în paralel cu „picanteria” ghimbirului şi usturoiului şi în completarea acidităţii roşiilor. Dacă tot facem vorbire de gusturi compensate, trebuie să mai adăugăm şi ceea ce aduc condimentele franţujeşti şi cele indiene. Nu e mult, dar buchetul este complet, câte un pic de la fiecare. Vor fi evidenţiate doar „în fundal”, în planul doi, în rolurile secundare care vor scoate în evidenţă „actorii” principali, conopida şi vinetele. Continuând aceeaşi analogie, dovleceii eu un rol special, ei nu prea au un gust al lor, ei iau gustul combinaţiei în care se prepară şi tocmai acestă adaptare se urmăreşte, în timpul masticaţiei vor menţine buchetul combinat al zarzavaturilor, de aceea se pun ultimii în tigaie.
Dar, să purcedem la treabă, topim trei sferturi din cantitatea de unt într-un vas încăpător, perpelim carnea până se albeşte, adăugăm ceapa, usturoiul şi, la sfârşit, ghimbirul. Se sotează câteva minute ascest amestec la foc mic (combinaţia aceasta de ceapă, usturoi, ghimbir o întâlnesc în din ce în ce mai multe reţete).
Se adaugă morcovele şi, după un timp, mazărea, gogoşarii, ardeiul, ţelina, roşiile şi cartofii.
Dacă zarzavaturile nu lasă destulă zeamă se poate adăuga 2÷3 LG din combinaţia de bere cu sosuri. Se menţine, amestecând, la foc mic, un timp. La sfârşit se adaugă dovleceii. Când aceştia au început să se înmoaie se stinge totul cu combinaţia de bere şi sosuri.
Se fierbe compoziţia câteva minute şi se dă de-o parte (de pe foc) să se „hodignească”.
Se adaugă foile de dafin mărunţite şi amestecurile de condimente, se omogenizeaza. Se potriveşte de sare. e unge, cu untul rămas, un vas încăpător şi se tapetează cu pesmet.
Se bat ouăle omletă şi se încorporează smântâna, pătrunjelul, mărarul, piperul, coriandrul, şi coaja rasă de lămâie. Într-un vas mai mare se amestecă ouăle cu conopida şi vinetele peste care se adaugă zarzavaturile. e omogenizează apoi se toarnă în vasul tapetat cu pesmet.
Se dă la cuptor. Când este rumenit deasupra este gata (aproximativ o oră şi jumătate). Se stinge focul şi se mai lasă în cuptor o jumătate de oră.
Reteta de ghiveci de legume cu vinete si pui la cuptor a fost propusa de avparamul pe forum culinar.
Se serveşte caldă sau încălzită (toate amestecurile de zarzavaturi sunt mai gustoase după ce au stat, la frigider, o zi) alături având un vin rosé de butoi, sau un zaibăr.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post