Couscous cu legume dupa reteta traditionala marocana

Couscous cu legume este o reteta traditionala marocana, foarte usoara si delicioasa, dar mai ales sanatoasa. In mod traditional pregatirea couscous-ului dureaza foarte mult.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1kg couscous uscat
  • 1 ceapa mare
  • 3 rosii decojite
  • ulei de floarea soarelui
  • 2 lingurite ghimbir
  • 1 lingurita turmeric
  • 1 mana de patrunjel tocat
  • 1/2 de varza
  • taiata in 2 sau 3
  • 5 morcovi taiati grosier
  • dovleac dulce
  • 3 dovlecei
  • 2 radacini de telina
  • 1 ardei rosu
  • 1 ardei verde
  • 1 ardei galben
  • o conserva de fasole boabe rosie
  • sare

Mod de preparare

Couscous-ul este o mancare reprezentativa pentru Maroc, ca si pentru toate tarile din partea de nord a Africii. In mod traditional prepararea couscous-ului dureaza foarte mult, in Maroc femeile adunandu-se laolalta ca sa il prepare. De cele mai multe ori la noi in tara in magazine vom gasi couscous gata uscat si preparat, dar daca totusi ai norocul sa gasesti couscous original, iata cum trebuie sa il prepari:

1. Spala couscousul intr-o oala incapatoare, amestecand cu mana. Repeta cu inca o tura de apa si lasa couscous-ul pentru 10 minute ca sa se hidrateze. Trece mainile prin toate boabele de couscous ca sa nu se stranga in bulgari mai mari. Stropeste-l cu ulei de masline si amesteca tot cu mainile.

2. Pune apa intr-o oala mare la fiert. Cand aceasta incepe sa fiarba, aseaza deasupra un vas de bambus pentru gatit la aburi. Daca ai un vas de gatit la aburi cu perforatii mari, aseaza deasupra o bucata de tifon, ca cea folosita pentru a face branza de casa. Toarna couscous-ul in vasul pus la baie de aburi si lasa-l la aburi timp de 20 de minute.

3. Toarna couscous-ul intr-un bol si lasa-l sa se racoreasca pana poti sa-l manevrezi cu mainile. Amesteca o lingura de sare intr-o cana de apa si toarna jumatate peste couscous. Usor, folosindu-ti mainile, separa si mangaie toate boabele de couscous. Apoi toarna apa ramasa si repeta procesul. Acest pas este foarte important in cultura marocana, fiecare boaba de couscous trebuie sa beneficieze de mangaiere.

Apoi pune-l din nou la aburi pentru 20 de minute, dupa care mangaie-l din nou cu apa si sare, dupa care lasa-l sa se raceasca complet.

Cat timp se raceste couscous-ul, prepara sosul de legume. Daca vrei sa fie mai consistent poti sa adaugi si carne de pui, dar iti spun sigur ca nu ai nevoie.

Caleste putin ceapa impreuna cu toate condimentele si rosiile decojite si tocate, pentru vreo 2 minute. Adauga legumele taiate bucati mari, dovleacul dulce adauga-l cu coaja cu tot si caleste-le putin. Toarna deasupra apa sa le acopere si lasa sa fiarba pentru 40 de minute, pana scade lichidul la consistenta unui sos si legumele sunt moi.

 

 


Serveste couscous-ul cu legume si sos deasupra in farfurii individuale.

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors