Briam grecesc

O mâncare de vară, delicioasă. Poate fi servită ca atare sau ca și garnitură la diferite fripturi. Folosim orice legumă găsim în piață.

Portii
4
Timp pregatire
900 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 2 vinete potrivite
  • 2 cepe
  • 1 praz
  • 2 morcovi
  • 2 dovlecei
  • 1 ardei verde
  • 1 ardei roșu
  • O mână de fasole verde
  • 250 de grame de brânză feta
  • 100 ml ulei de măsline
  • 3 linguri de sos de roșii
  • sare
  • piper
  • oregano
  • Puțin cimbru sau busuioc și puțin pătrunjel tocat

Mod de preparare

1. Se taie toate legumele în bucați mari. Secretul briamului stă în cum tăiem legumele. Cu cât mai groase cu atât mai bine.

2. În tavă se pun lingurile de bulion sau sos de rosii, iar deasupra se așază legumele tăiate.

3. Se presară sare, piper, oregano, busuioc sau cimbru. Adăugăm și uleiul. Nu punem apă. Legumele vor lăsa foarte mult din sosul propriu.

4. Se încălzește cuptorul la 200 de grade C.

5. Se acoperă tava sau vasul de yena cu o folie de staniol și se dă la cuptor.

6. Se gătesc la 180 de grade C, aproximativ 40- 50 de minute. Eu am aprins la pasul acesta doar partea de jos a cuptorului.

7. După aproximativ acest timp, scoatem tava, îndepărtăm staniolul și amestecăm usor. Verificăm dacă morcovii sunt aproape fierți.

8. Tăiem brânza feta în bucățle și o punem peste mâncare.

9. Dăm la cuptor din nou pentru vreo 20 de minute. La acest pas eu aprind și partea de sus a cuptorului.

10. Mai completăm cu sare sau piper, dacă este cazul. Presăram foarte puțin pătrunjel tocat la sfârșit.

Servim cu brânză feta și paximadia (pâine uscată)

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Parteneri
Bucataras.RO

Chec negru

Reteta este o reteta veche din familie, asemanator cu reteta de negresa clasica, foarte usor de preparat, intr-un timp...

Chec negru
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce