Andive la gratin

Pentru 6 persoane se aleg cam 3/4 kg. de andive, toate albe. Se curata de frunzele galbene, se taie putin la varf si se reteaza din coada. Se spala in

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 3/4 kg. de andive
  • unt
  • sare
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 1/2 lingura de faina
  • o ceasca de lapte
  • 2-3 linguri de smantana
  • 2 linguri de parmezan ras
  • pesmet

Mod de preparare

Pentru 6 persoane se aleg cam 3/4 kg. de andive, toate albe. Se curata de frunzele galbene, se taie putin la varf si se reteaza din coada. Se spala in mai multe ape reci bine, sa nu ramana nisip printre frunze. Se unge cu o lingura de unt o cratita potrivit de mare, in care sa incapa andivele asezate unele langa altele. Se pun in cratita, se presara sare, se adauga 3-4 linguri de apa, zeama de la o jumatate de lamaie si inca o lingura de unt deasupra. Se pune intai vreo cateva minute pe foc iute, pan apa da in clocot, se acopera perfect si se da la cuptor. Trebuie sa fiarba inabusit cam o ora, la foc mic, astfel ca in acest timp sa nu trebuiasca sa mai adaugam apa si nici sa se arda andivele pe fund. Se face un sos alb din jumatate lingura de unt cu 1/2 lingura de faina. Se stinge cu o ceasca de lapte. Se tine putin sa fiarba, dar sa nu se ingroase, sa ramana ca o smantana. Daca trebuie, se mai pune lapte. Cand e gata, se amesteca cu 2-3 linguri de smantana, si cu 2 linguri de parmezan ras si se toarna peste andive, incetul cu incetul. Se presara cu parmezan, amestecat cu pesmet, se stropeste cu unt. Se da la cuptor iute, vreun sfert de ora, pana se rumeneste deasupra. Sosul alb se poate inlocui cu smantana amestecata cu un praf de faina.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Parteneri
Bucataras.RO

Inima cu mousse ciocolata si visine

Un tort absolut minunat.Ador combinatia de ciocolata si visine!

Inima cu mousse ciocolata si visine
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide