Paturata pe crumpei

Incepeti cu aluatul, framantati din toate ingredientele de mai sus un aluat neted, elastic. Dati o forma de bila, ungeti cu ulei si il inveliti cu o f

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Ingrediente mancare:
  • 1 bucatica frumoasa de sunca de casa de circa 300 grame
  • 5 cartofi mari
  • albi
  • taiati rondele
  • 4 cepe mijlocii taiate cubulete
  • 1 morcov
  • 1 rosie
  • boia de ardei
  • praz
  • foaie de dafin
  • sare
  • piper
  • Ingrediente paturata:
  • 2 pahare de faina (un pahar de 150 ml)
  • 3/4 din acelasi pahar apa rece
  • 1 lingurita de ulei
  • 1 lingurita de otet
  • 1 praf de sare
  • ulei pentru uns foaia
  • Umplutura:
  • branza proaspata de vaci
  • putina telemea
  • marar
  • 1 ou

Mod de preparare

Incepeti cu aluatul, framantati din toate ingredientele de mai sus un aluat neted, elastic. Dati o forma de bila, ungeti cu ulei si il inveliti cu o folie, il dati la frigider pentru 20-30 de minute. Intr-o cratita rumeniti pe toate partile carnita afumata taiata felii. Cand e rumena o scoateti si in grasimea rezultata (daca mai e nevoie mai adaugati ulei, in cazul meu a fost nevoie ca am folosit carne destul de slaba) puneti ceapa, morcovul si, in cazul de fata, cam jumatate de praz taiat rondele (optional). Cand si cand mai amestecam, pana cand ceapa e sticloasa, prazul s-a raspandit si el prin cratita.

Adaugam boiaua, punem carnita inapoi in oala, feliile de cartofi, rosia curatata de coaja si taiata cubulete, foaie de dafin, sare, piper dupa gust si apa cat sa acopere toate astea, si dam la foc mic, mic, acoperit. Scoatem aluatul de la frigider, il asezam pe planul de lucru acoperit cu o fata de masa din musama sau panza groasa pe care am infainat-o bine si il intindem cu sucitorul, cam de 8 milimetri (aprox) stropim cu ulei si lasam sa se odihneasca vreo 5-10 minute. Apoi incepem si tragem de marginile aluatului in toate partile, mai bagam mana pe dedesubt si il intindem si de la mijloc, ideea e ca trebuie sa obtinem o foaie uniforma si foarte subtire, transparenta (ca foita de tigara). Aluatul il lasam 5 minute sa se zvante, dupa care decupam marginile de jur imprejur (nu se vor folosi) si pensulam cu ulei toata suprafata.

 

Pregatim umplutura din cele doua branze si mararul verde tocat, adaugam oul si amestecam. Proportia branza - telemea e la alegerea fiecaruia, cat de sarat ii place. Asezam toata umplutura la o margina a foii de aluat si ajutandu-ne de fata de masa o rulam. O rasucim in spirala si o asezam in oala cu papricasul de cartofi, deasupra. Totul se da la foc mic, sub capac, cam 40 de minute (in cazul in care nu e suficient lichid in oala cand puneti placinta, mai adaugati).

Dupa 40 de minute placinta s-a facut in abur iar mancarea este destul de scazuta.


Se serveste adaugand pe farfurie carne, cartofi, cate o bucata de paturata, totul stropit cu sosul format si presarat cu patrunjel verde tocat.
Sursa acestei retete este siteul Retetecalamama.ro

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors