Langos cu cartofi

Intr-un vas adanc se framanta 150 grame faina, 110 ml lapte caldut, un praf de copt si 10 grame drojdie maruntita, apoi se acopera si se pune in loc

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 400 gr faina
  • 110 ml lapte
  • 1 praf de copt
  • 10 gr drojdie
  • 200 gr cartofi
  • ulei
  • sare
  • 1 catel usturoi
  • 30 gr smantana
  • 50 gr telemea

Mod de preparare

Intr-un vas adanc se framanta 150 grame faina, 110 ml lapte caldut, un praf de copt si 10 grame drojdie maruntita, apoi se acopera si se pune in loc cald sa dospeasca.

Peste aproximativ ¾ ora, firbem 200 grame cartofi si ii zdrobim.

Cand drojdia a a crescut, adaugam cartofii calduti inca, 250 grame faina. 1 lingurita sare, 150 ml apa calduta si framantam un aluat moale.

Daca este prea tare, mai punem putina apa, pentru a fi moale si usor de intins. Atat se framanta, pana se desprinde de pe peretii vasului.

Apoi presaram putina faina deasupra si, acoperind cu un servet curat, mai lasam inca o ora sa creasca, intr-un loc caldut.

Dupa ce aluatul cu basici a crescut de trei ori cat a fost initial, fara a-l mai framanta, cu mana umeda sau cu o lingura inmuiata in apa, rupem din aluat bucati de marimea unui ou si facem din ele bile pe care le punem pe scandura de aluat, umezita ( nu apasam aluatul, pentru a nu-si pierde gustul deosebit de dospit).

Bucatile de aluat le asezam cat mai departe una de alta, pentru a nu se lipi. Mai lasam asa bucatile pe scandura inca un sfert de ora, apoi cu mana umeda facem discuri de marimea podului palmei.

Langosii se prajesc intr-o tigaie mare, smaltuita, in care am pus sa se infierbante un nivel de minim 1,5 cm ulei pe ambele parti, pana devin aurii.

Langosii scosi din ulei, nu ii asezam unii peste altii, pentru ca se preseaza, ci ii asezam unul langa celalalt, in picioare, sprijiniti unul de altul, pe un gratar.

Cel mai potrivit pentru acest lucru, este gratarul de la grill, impreuna cu vasul dedesubt, pentru uleiul care se va scurge.

Langosii depozitati astfel, raman crocanti si uleiul de prisos se scurge de pe ei.

Se servesc calzi, unsi cu putin usturoi diluat cu apa si un praf de sare. Se zdrobeste sau se da prin razatoare un catel de usturoi, peste care se toarna 5 ml apa. Este mai gustos daca se unge cu smantana si deasupra se rade putin cascaval sau telemea.
Pofta buna!

Va recomandam si alte retete culinare:

Vinete la cuptor

Omleta cu spanac

Placinta de pui

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors