Sarmale

Spui sarbatoarea Craciunului, spui sarmale, cel putin eu asa am pomenit ca pe masa de Craciun sa existe sarmale...

Portii
10
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
240 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1,600 kg carne de porc tocata
  • frunzele de la 6 legaturi de ceapa verde
  • 5 cepe albe mici
  • foi de varza -70 buc
  • varza tocata cca 1 kg
  • 200 g orez
  • sare
  • piper
  • carne afumata
  • 1 sticla de 750 ml cu amestec de rosii si ardei gras rosu
  • Pentru crusta
  • faina+apa

Mod de preparare

Mai intai pregatim foile de varza si varza tocata. Apoi tocam carnea, amestec de carne macra de porc si slanina.

Tocam frunzele de ceapa si ceapa uscata si impreuna cu orezul le punem la calit in tuci, calim cca. 15 min, amestecand sa nu se lipeasca orezul. Apoi rasturnam ceapa si orezul peste carnea tocata, amestecam si potrivim de sare si piper. Dupa aceea ne apucam sa impaturim sarmalele, luam cate o frunza de varza un pic de carne si infasuram sarmaua. Mi-au iesit 70 de sarmale nu foarte mari, cat sa musti de doua ori din ele. 30 de sarmale le-am trimis soacrei, nu sa ma pun bine cu ea, ca sunt bine oricum.....

Dupa ce am impaturit toate sarmalele, amestecam varza tocata cu amestecul de rosii si ardei, taiem bucatele carnea afumata si bucatele de slanina. Apoi incepem sa asezam in cratita, un strat de varza, apoi un strat de sarmale, strat de varza, carne afumata, varza tocata, sarmale si deasupra varza tocata. Din faina si apa framantam un aluat pe care il intindem la dimensiunea cratitei, il asezam pe post de capac si intepam din loc in loc capacul. Punem cratita in tava de la cuptor, turnam apa in tava si lasam la fiert in cuptor la foc mediu cca. 4 ore, din cand in cand verificam sa avem apa in tava. Cam asta-i toata filozofia pe anul asta.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Parteneri
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce