Rata la cuptor cu sos de salvie, ghimbir si rubarba

Preincalziti cuptorul la 180°C (treapta 4 la cel pe gaz). Asezonati din abundenta ratele, atat in interior, cat si la exterior. Folosind o razatoa

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 2 rate a cate 1
  • 5 kg fiecare
  • sare si piper negru proaspat macinat
  • 255 g ghimbir
  • 2 tulpini lungi de rubarba
  • 2 maini de frunze de salvie
  • 1 capatana de usturoi
  • cu cateii decojiti si taiati in jumatati
  • 2 cepe rosii
  • tocate marunt
  • 2 pahare de vin rosu (Marsala) sau roze (Vin Santo)
  • 285 ml supa de baza (de legume
  • pui sau rata)
  • ulei de masline

Mod de preparare

Preincalziti cuptorul la 180°C (treapta 4 la cel pe gaz). Asezonati din abundenta ratele, atat in interior, cat si la exterior. Folosind o razatoare mare, radeti jumatate din ghimbir si din rubarba, amestecati-le intr-un castron cu jumatate din salvie si cu tot usturoiul si ceapa. Umpleti cavitatile celor doua rate cu amestecul respectiv. Puneti pasarile intr-o tava si tineti in cuptor, apoi reduceti temperatura la 150°C (treapta 2 la cel pe gaz) si mai coaceti inca ora, pana cand carnea devine crocanta si frageda. Cat timp sta carnea la cuptor, e necesar sa scurgeti de vreo trei ori grasimea din tava intr-un castron - va rezulta o grasime transparenta, pe care o puteti folosi pentru a rumeni legume. Carnea de rata e gata atunci cand pielea e crocanta, iar oasele pulpelor se desprind cu usurinta.

Dupa ce s-a facut, lasati rata pe un platou usor incalzit cat timp pregatiti sosul. Scurgeti toata grasimea ramasa in tava si transferati acolo umplutura si sosul din cavitatile ratelor. Incingeti tava la foc mic, adaugati vinul si desprindeti ramasitele gustoase de pe fundul tavii. Adaugati in tava supa de baza si lasati sosul sa scada, pana obtineti un gust, o consistenta buna. Treceti compozitia printr-o sita mare. Cu un cutit, desprindeti pieptul ratei de pe os; oasele de la pulpe le puteti scoate cu mana. Portionati carnea pe farfurii. In final, tocati marunt ghimbirul ramas si prajiti-l intr-o tigaie neaderenta, in putin ulei incins. Cand incepe sa se rumeneasca, adaugati restul de rubarba tocata cubulete si salvia ramasa, dupa care amestecati totul. Puneti totul pe foc pana cand compozitia devine crocanta, apoi presarati-o peste carnea de rata si stropiti totul cu sosul pe care l-ati strecurat.


Se serveste calda.

Alte retete recomandate:

Pulpe de pui la cuptor

Ciuperci la cuptor

Cartofi la cuptor

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors