Prepararea suncii

Pentru prepararea suncii se scoate frumos pulpa, fara sa se rupa carnea si se taie cate putin din margini ca sa capete forma rotunda.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • La 10 kg de carne
  • 500 g sare
  • 25 g silitra.

Mod de preparare

Pentru prepararea suncii se scoate frumos pulpa, fara sa se rupa carnea si se taie cate putin din margini ca sa capete forma rotunda. Se amesteca sarea cu silitra. Cu un cutit ingust si bine ascutit se fac in sunca mai multe intepaturi pana la os, in ele introducandu-se cu degetul amestecul de sare si silitra. De asemenea se presara sare si silitra si pe deasupra, frecand cu mana ca sa patrunda bine in carne, in special pe langa os. Suncile astfel pregatite sunt asezate intr-o putina sau intr-o covata de lemn, impreuna cu costitele si slaninile de asemenea sarate. Se pune putina la loc racoros, la o temperatura medie de 3-6 °C.
Slaninile si costitele se tin 5-6 zile, iar suncile pana la 10 zile. In fiecare zi se intorc, astfel incat bucatile de deasupra sa vina, pe rand dedesubt si sa stea in zeama pe care au lasat-o. Dupa acest timp se scot, se leaga cu sfoara, facand la pulpa o taietura intre tendon si capatul osului, iar la slanina o mica intepatura la un capat, prin care se introduce sfoara. Se atarna intr-un loc aerisit si racoros, unde se tin 3-4 zile sa se zvante. Se dau apoi la fum, sunca de casa 4-5 zile, iar slaninile si costitele 2-3 zile. Durata afumatului depinde de taria fumului si de marimea bucatilor. O sunca bine afumata are culoare aurie si miros placut. Daca se tine prea mult se amareste, iar daca nu se tine suficient, nu are gust si nu se pastreaza bine.
Aceasta metoda experimentata de a pregati in casa carnea pentru afumat este cea mai usoara si da rezultate foarte bune, cu urmatoarele conditii:
1) carnurile ce se pun la saramura sa fie proaspete;
2) cantitatea de sare sa fie suficienta, mai bine ceva mai multa decit prea putina;
3) putina cu saramura sa se tina la loc racoros ca sa nu prinda carnea miros.


Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert dovleci din aluat, umpluti cu dovleac placintar

Am rasfoit youtube-ul si am dat peste aceasta reteta minunata si nu m-am lasat pana nu am incercat-o. Desigur, a suferit...

Desert dovleci din aluat, umpluti cu dovleac placintar
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide