Placinta cu carne pentru Halloween

Un aluat facut cu putin whisky, o fata de monstru si un gust demential! Asta e placinta cu carne a lui Alex pentru Halloween.

Portii
8
Timp pregatire
40 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • Faina – 360 g
  • Sare – 1 lingurita
  • Zahar – 1 lingura rasa
  • Unt 82% grasime, rece – 230 g
  • Vodka/Whisky/Tarie – 6-8 linguri
  • Pentru umplutura:
  • Carne tocata amestec – 600 g
  • Oua – 2 buc
  • Ulei – 2 linguri
  • Ceapa rosie – 1 buc
  • Usturoi – 3 catei
  • Marar – 1 legatura
  • Pasta de ardei iute – 1 lingurita
  • Boia de ardei dulce – 1 lingurita
  • Vin rosu demisec – 50 ml
  • Bulion de rosii – 250 g
  • Cascaval – 150 g
  • Zahar – un praf
  • Apa – 300 ml
  • Sare, piper – dupa gust
  • Extra:
  • Ulei/unt + faina pentru tapetat
  • Galbenus de ou – 1 buc

Mod de preparare

  1. Incepe cu aluatul. Adauga 260 g de faina in bolul unui robot de bucatarie si pastreaza 100 g pentru mai tarziu. Peste faina pune sarea si zaharul. Asaza atasamentul de framantat si amesteca putin. Adauga apoi si untul. Cand a capatat o consistenta nisipoasa, adauga treptat si restul de faina.
  2. Vrem sa obtinem un aluat care nu se va umfla foarte tare, ci un aluat mai dens si totodata moale, insa sfaramicios. Asa ca nu adauga apa in aluat pentru ca aceasta il va hidrata si va activa glutenul din faina. Adauga in schimb 6-8 linguri de tarie. Aluatul se va hidrata, dar glutenul va fi tinut sub control! Continua sa amesteci cca 1 minut.
  3. Pune aluatul pe blatul de lucru si modeleaza-l intr-o bila. Imparte-l in 2 bucati relativ egale. Cea putin mai mare va fi pentru baza, iar cealalta mai micuta va fi pentru partea superioara. Infoliaza-le pe fiecare in parte si lasa-le la frigider cat pregatesti compozitia.
  4. Taie ceapa cubulete, iar usturoiul marunt. Pune o tigaie incapatoare pe foc si incinge-o bine. Pune uleiul si caleste carnea bine. Daca are multa apa atunci las-o sa se reduca, la foc iute, altfel va fierbe.
  5. Adauga apoi ceapa si usturoiul si caleste-le si pe acestea. Urmeaza boia dulce, sare si piper. Aveti grija sa nu ardeti boia pentru ca altfel va avea un gust amar. Stinge cu vinul rosu demisec si lasa-l sa se reduca. Urmeaza pasta de ardei iute.
  6. Intre timp toaca mararul marunt si pune-l deasupra. Urmeaza rosiile, dar abia dupa ce verifici daca a fiert carnea ! Daca n-a fiert, iar apa a scazut, mai adauga putina si reasezoneaza cu sare si piper daca e cazul. Adauga si zaharul pentru a mai taia din aciditate. Lasa apoi compozitia sa se raceasca.
  7. Scoate ambele bucati de aluat din frigider si lasa-le putin la temperatura camerei. Pudreaza cu faina masa de lucru si preseaza usor cu sucitorul prima bucata de aluat, cea mai mare. Intinde apoi aluatul intre doua hartii de copt pana obtii o foaie rotunda, putin mai mare decat forma de copt de 20 cm.
  8. Tapeteaza forma de tarta cu unt sau ulei si putina faina. Ia aluatul pe sucitor si pune-l in tava, apoi taie marginile care depasesc tava. Optional, modeleaza marginile aluatului si ajutorul degetelor. Pune inauntru o hartie de copt si umple tarta cu bobite de linte, naut sau fasole si pune-o in cuptorul incins la 200 de grade, cateva minute, pana se rumeneste usor pe margini. Astfel, aluatul nu va creste in exces.
  9. Scoate apoi bobitele si pastreaza-le intr-un borcan pentru alte tarte. Pune inapoi tava in cuptor pentru alte 2-3 minute, sa se coaca si la baza. Cand este gata, scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca putin.
  10. Intre timp, sparge cele doua oua si amesteca-le in compozitia de carne. Adauga apoi si cascavalul ras. Rastoarna compozitia in forma, peste aluat si niveleaza bine.
  11. Intinde si cea de-a doua foaie de aluat intre doua hartii de copt, pune-o cu grija deasupra si preseaza bine marginile.
  12. Cu ajutorul unui cutit bine ascutit si cu lama subtire decoreaza ochii, nasul si gura monstrului infricosator de Halloween.Unge placinta cu un galbenus de ou pentru a capata un luciu frumos in timpul coacerii si pune tava din nou in cuptor, tot la 200 de grade, pana se rumeste.

Las-o putin sa se raceasca inainte sa o tai.

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors