Un gust minunat si parfumat, iar aceasta combinatie este mai mult decat grozava!
Se curata gutuile de coaja si casuta semintelor, apoi se feliaza in bucati potrivit de groase. Se pun intr-un vas cu apa si zeama de lamaie pentru a nu se oxida.
Eu am avut un piept de rata de tara, cu tot cu os, asa ca l-am taiat in doua pe langa os, obtinand 2 bucati de piept. Nu a fost foarte mare dar suficient pentru 3 persoane.
Se asaza bucata cu partea cu piele in sus. Se cresteaza cu un cutit bine ascutit, formand un grilaj. Se pune o tigaie pe foc sa se incinga, fara ulei. Se asaza bucatile de carne cu pielea in jos si se lasa 3 minute, apoi se intorc pe partea cealalta si se lasa tot 3 minute.
Se pun bucatile de carne intr-un vas de yena si se dau la cuptorul preincalzit la 160 de grade C, pe ventilatie pentru 8 minute. Se scoate vasul si se acopera timp de 2 minute pentru a se odihni.
Cat timp sta la cuptor, in tigaia in care s-a prajit carnea, se pune untul la topit si mierea. Se asaza feliile de gutui, se lasa putin sa se inmoaie, se intorc pe partea cealalta apoi se toarna 20 ml apa si se acopera tigaia pentru 5 minute.
Se asaza pe farfurii feliile de gutui (nu toate) iar peste celelalte se pune o lgt de gem de afine si se amesteca. Se mai lasa putin pe foc pana mai scade lichidul si se coloreaza restul de gutui.
Intre timp, carnea se taie felii si se asaza pe farfurii. Se condimenteaza cu sare si piper. Alaturi de ele se pun si gutuile colorate si se stropesc usor cu sosul format in tigaie.
Se serveste imediat. Pofta buna!