Ca si romani, suntem mari amatori de fast food. Eu personal, pur si simplu ador gyros-ul. Cu fiecare inghititura simti acea influienta greceasca plina de gust si savoare.
Pentru lipie ai nevoie de: 1 plic de drojdie uscata, 250 ml de apa calduta, 400 g de faina, 50 ml de ulei de masline si 1 lingurita de sare.
Pentru umplutura ai nevoie de: 8 pulpe de pui superioare, dezosate, 3-4 catei de usturoi, 3 lingurite de oregano uscat, 2 lingurite de paprika dulce, 2 lingurite de cimbru uscat, optional 1/2 lingurita de seminte de chilli, 50 ml de ulei de masline, 3 cepe rosii, 3 rosii, 6 cartofi mai micuti, cu coaja, pe care i-ai spalat bine in prealabil, 1 legatura de patrunjel tocata marunt, mustar, ketchup dulce, sare si piper dupa gust.
Pentru Tsatsiki ai nevoie de: 1 castravete Fabio, 1 catel de usturoi, 350 g de iaurt grecesc, 2 linguri de fresh de lamaie, 1 lingura de ulei de masline, 3-4 frunze de menta tocate si putin marar, la fel, tocat si sare dupa gust;
Incepe cu lipia. Dizolva drojdia uscata in apa calduta. Pentru inceput incorporeaza 140 g de faina. Amesteca-le bine si lasa-le cca 30 min. Adauga apoi uleiul de masline, sarea si restul de 260 g faina. Amesteca si framanta timp de 6 min. Acopera cu o carpa sau folie de plastic si lasa totul la loc calduros la crescut, pentru 2 ore.
Dupa ce-a crescut pudreaz-o bine cu faina si portioneaz-o in bile. Pune folie de plastic pe fiecare in parte si lasa-le inca 10 min. Modeleaza, intinde si pregateste lipiile in tigaie la foc potrivit, cateva minute pe fiecare parte. Pune apoi un prosop umed peste ele pentru a ramane moi.
Continua cu salata. Pune iaurtul la scurs, intr-o sita fina, deasupra unui bol cca 30 min – o ora. Curata castravetele de coaja taie-l pe jumatate, si cu ajutorul unei lingurite, scoate-i miezul – acolo se depune foarte multa apa. Da castravetele pe razatoare si stoarce-l bine de tot. Lasa-l intr-o sita la scurs cca 30 min si mai stoarce-l inca o data. Zdrobeste 1 catel de usturoi si pune-l intr-un bol. Adauga peste acesta castravetele, frunzele de menta si mararul tocat, fresh-ul de lamaie, uleiul de masline, iaurtul grecesc si amesteca-le bine. Potriveste de sare si da totul la frigider.
Treci la pregatirea puiului. Zdrobeste 4 catei de usturoi si amesteca-i cu 50 ml de ulei de masline. Unge apoi pulpele cu aceasta compozitie. Amesteca oregano, paprika dulce, cimbru uscat, semintele de chilli, sarea si piperul si asezoneaza puiul cu o parte din ele. Pastreaza alta parte si pentru cartofi. Pune hartie de copt intr-o tava, asaza pulpele de pui si aplica deasupra alta hartie de copt si folie de aluminiu. Introdu tava in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade.
Taie cartofii in 4 si pune-i intr-un bol. Stropeste-i cu putin ulei de masline si asezoneaza-i cu restul de amestec de condimente. Pune-i si pe-acestia intr-o tava cu hartie de copt si introdu-i in cuptor. Incearca din cand in cand cu o furculita atat puiul cat si cartofii sa vezi daca s-au gatit. Creste temperatura cuptorului la 200 de grade si lasa atat puiul cat si cartofii pentru cateva minute la rumenit. Odata gatiti, scoate-i si lasa-i putin la racit.
Intre timp te poti apuca de lipii. Taie rosiile rondele subtiri si ceapa Julien. Cu ajutorul unui cutit si al unei furculite, taie pulpele mai mici. Pune Tsatsiki pe o lipie , adauga pui, cartofi, ketchup si mustar, rondele de rosii si de ceapa, putina sare si patrunjel.
Aceasta a fost reteta mea de Gyros pas cu pas. Exista si metode mai rapide insa gustul nu se poate compara.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post