Curcan umplut

1. Se ia curcanul, se spala frumos, se usuca cu un prosop si se unge cu ulei (de preferat ulei de canola ca are indicele de fumegare mai mic, uleiul n

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 curcan
  • umplutura: 1 mar
  • 1 ceapa
  • 1 bat de scortisoara + 1 cup apa (250 ml apa)
  • crengute de rosmarin si salvie
  • ulei vegetal

Mod de preparare

1. Se ia curcanul, se spala frumos, se usuca cu un prosop si se unge cu ulei (de preferat ulei de canola ca are indicele de fumegare mai mic, uleiul normal de floarea soarelui fumega la temepratura mare, oricum, mereg si de asta, eu una am folosit ulei vegetal).

2. Intre timp pregatim umplutura

1 mar, 1 ceapa, 1 bat de scortisoara + 1 cup apa (250 ml apa).

Toate se pun intr-un castron si se dau la microunde pt 5 minute.

Intre timp se indeasa curcanelul cu niste crengute de rosmarin si salvie

3. Dupa cele 5 minute se scoate castronul cu mirodenii de la microunde si cu un cleste (ca sunt fierbinti tare) se indeasa in cavitateal curcanului.

4. Se da la cuptorul incalzit in prealabil la 500 grade F sau 260 grade C sau cea mai ridicata treapta a cuptorului. Se tine curcanelul la temperatura de 500F sau 260C pentru 30 minute, nu se deschide usa cuptorului sub nici o forma, daca fumega e de la uleiul vegetal.

Aveti grija sa fie plasat curcanelul pe un gratar deasupra unei tavi mai adanci.

5. Dupa 30 minute se scoate si se scade temperatura cuptorului la 350 grade F sau 175 grade C. Din folie de aluminiu se construieste o platosa triunghiulara (dati folia in doua ca de obicei e cam subtire). Cu platosa respectiva se acopera pieptul curcanului. In partea cea mai groasa a pieptului, sub platosa, se infige un termometru.

6. Se seteaza temperatura pe ceas la 161 grade F sau 71 grade C. Cand temperatura in interiorul curcanului a atins 71 grade C este facut. De asta e important sa aveti termometru sa stiti exact cand sa-l scoateti din cuptor.

Unui curcan de 7 kg ii iau vreo 2.5 ore din momentul asta, la unul 10 kg i-au luat exact 3 ore si 45 minute.

7. Se scoate musiu de la cuptor si imediat se acopera cu folie de aluminiu. Se tine acoperit inca 15 minute.Dupa cele 15 minute se pune pe platou si se duce la masa.
Pofta buna!

Reteta Curcan umplut a fost propusa de anavlis pe forum culinar.ro

Alte retete cu carne de curcan gasiti aici:

Curcan intreg la cuptor, fezandat in saramura,

Curcan umplut de Craciun,

Curcan cu fructe

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Mancare de varza cu marar

Mancare de cartofi delicioasa cu masline

Mancarea de cartofi cu masline este o mancare de post simpla si foarte delicioasa. Curatam si spalam cartofii. Curatam si...

Parteneri
Gustos.RO

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
ReteteCulinare.RO

Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post

Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post