Ciolan afumat cu fasole

Ciolanul porcului taiat in iarna s-a afumat, asa ca pregatirea retetei de ciolan cu fasole este obligatorie. O zama groasa cu rantas, asa cum stiu de la bunica, cu mireasma delicata de afumat si carne frageda, ce se topeste in gura.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 bucata ciolan afumat
  • 400g fasole boabe
  • 5 morcovi
  • 3 radacini patrunjel
  • 1 telina
  • 1 ceapa mare
  • putin ulei
  • 1 lingura faina
  • boia
  • 100g smantana

Mod de preparare

Aceasta reteta de ciolan afumat cu fasole este dupa reteta pe care o stiu de la bunica, are tot ce-i "nesanatos" in ea conform studiilor britanice, rantas, smantana, dar e cea mai buna, si daca urmezi indemnul grecilor "gusta din toate, dar cu masura" nu vei pati nimic rau.

In primul rand lasam ciolanul la desarat in apa rece, timp de 2 ore, apa pe care o schimbam de 2 ori. Il razuim bine cu cutitul si il punem in oala (incapatoare) in care urmeaza sa se intample minunea. Ciolanul de casa este foarte sarat, n-are nicio legatura cu cel din comert.

Fasole se spala si se curata de boabele "stricate" = cu pete. Se poate pune la inmuiat sau nu, oricum va trebui sa fiarba impreuna cu ciolanul, pana se desprinde carnea de pe os, asa ca eu n-o pun niciodata. In plus va capata aroma minunata de fum.

Curatam telina, patrunjelul si morcovii si ii punem in oala, impreuna cu fasolea. Turnam apa cat sa acopere bine, pe parcurs cu siguranta va mai trebui completat.

Lasam oala in primul rand la foc mare, pana incepe sa fiarba, dupa care dam la foc mediu. Cam 2 ore. Se poate si 3.

Gustam dupa 2 ore cateva boabe de fasole, daca sunt deja cat de cat moi, trecem la pasul urmator, daca nu mai lasam.

Tocam ceapa cuburi mici si o calim in putin ulei impreuna cu 1 lingurita si jumatate de boia. Adaugam lingura de faina, luam de pe foc, amestecam smantana si adaugam putina apa din oala pentru omogenizare, dupa care turnam tot amestecul in oala mare.

Mai lasam pe foc 20 de minute dupa care oprim focul si lasam ciolanul nostru sa se odihneasca.

Optional puteti adauga si alte legume in ciolan, dupa placul si preferinta fiecaruia, mie mi se pare ca ar fi in plus, ciolanul e vedeta aici :).


Servim ciolanul afumat cu fasole cald, cu salata de ceapa cu ulei si otet si paine prajita inmuiata :).

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors