Tort Vasile

De onomastica tatei, dar si pentru Revelion, am pregatit un tort cu blat de nuca, crema de unt si cafea, ornat cu frisca.

Portii
15
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 7 oua;
  • 5 linguri zahar;
  • 3 linguri faina;
  • 10 linguri nuca;
  • un praf de copt;
  • un varf lingurita sare
  • pentru crema avem nevoie de:
  • 200 g unt 82% grasime;
  • 3 linguri zahar;
  • 1 plic zahar vanilat Bourbon;
  • 2 linguri cacao neagra;
  • 1 lingurita cafea.
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 500 ml;
  • esenta de rom dupa gust;
  • 4 linguri zahar.
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • frisca lichida 200 ml;
  • bombonele decorative verzi;
  • coaja de portocala (tinuta in zahar la borcan)
  • flori de napolitana.

Mod de preparare

Blatul: Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile. Acum se adauga praful de copt, faina si nuca si amestecam cu o lingura de jos in sus, ca sa ramana pufoasa si aerata. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor 35 de minute. Dupa ce este gata, se lasa la racit.

Siropul: Se pun la fiert apa cu zaharul, se fierbe cam 5 minute, iar dupa ce se ia focul, se adauga in sirop esenta preferata, eu am folosit esenta de rom. Dupa ce s-au racit si blatul si siropul, taiem blatul in doua si il insiropam. Sfatul meu: taiati tortul nu in 2 parti egale, ci baza mai groasa, iar stratul de deasupra un pic mai subtire ca baza. Acest lucru ne va ajuta ca tortul sa-si sustina mai bine greutatea (cand va fi insiropat si plin de crema) si sa nu se pleosteasca.

Crema de unt: Se bate cu mixerul untul cam un minut, pana se deschide la culoare, apoi se adauga zaharul, zaharul vanilat, cacaoa si cafeaua si amestecam bine. Acum se poate asambla tortul, adaugand crema de unt.

Decorul: Frisca lichida se bate cu mixerul pana devine matasoasa (daca ramane prea moale, florile nu vor avea forma, iar daca e prea tare, se va orna cu greutate si se va strange la frigider). Se decoreaza tortul cu frisca, artificii facute din coaja de portocala tinuta in zahar la borcan, flori si ornamente de zahar. Se da la frigider inainte de servire. Pofta Buna!

Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2017/01/tort-vasile-revelion-2017.html

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors