Tort Tamisa

Tort Tamisa

Timp pregatire
300 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 225gr faina
  • 50 gr cacao
  • 250gr unt
  • 250gr zahar tos
  • 125 gr ciocolata lapte
  • o esenta de vanilie
  • un praf copt
  • Pentru crema:
  • 300 frisca lichida
  • 250 gr ciocolata lapte
  • un intaritor pentru frisca
  • Pentru sirop:
  • 100 ml apa
  • 5 linguri zahar
  • 4 linguri coniac
  • Pentru ornat:
  • 200 gr ciocolata menaj
  • 50 gr ciocolata alba

Mod de preparare

Pentru blat topiti 125 gr ciocolata lapte cu 4 linguri de apa intr-un bol asezat deasupra unui vas cu apa fiebinte. Cand ciocolata s-a topit trageti de pe foc si lasati sa se raceasca. Untul se freaca spuma cu zaharul si cu esenta de vanilie pana capata o consistenta cremoasa si pufoasa. incorporati apoi amestecand, galbenusurile si ciocolata topita. La sfarsit incorporati si faina amestecata cu cacao si praf de copt. Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare, dupa care se vor incorpora cu o lingura de lemn, in crema. tapetati cu unt si hartie de copt o forma de tort cu diamentrul de 20 cm si coaceti trei foi. Ideal ar fi sa aveti trei forme de tort, pentru a putea repartiza exact compozitia. Coaceti foile, pe rand, in cuptorul preancalzit timp de 35 minunte, pana ce devin elastice. Cand s-au racit le insiropati cu un sirop facut din apa cu zahar, fiert cateva minute la temperatura maxima si adaugati coniacul dupa ce trageti de pe foc.

Crema se face punand pe foc frisca lichida impreuna cu ciocolata rupta bucati. Amestecati continuu pana ce se topeste toata ciocolata. lasati putin la racorit si apoi mixati pana se intareste. Eu am mixat suficient timp si crema refuza sa se inchege, asa incat a trebuit sa adaug un plic de intaritor de frisca. Din crema folositi 2/3 pentru a unge blaturile de tort, aranjandu-le ca un sandvis, un blat un strat de crema, un blat un strat de crema... si 1/3 din crema pentru a imbraca tortul deasupra si pe laturi.

Intr-un castron topiti ciocolata de menaj si apoi o turnati pe o hartie de copt, egala cu inaltimea si circumferinta tortului. Lasati putin sa se racoreasca si apoi o infasurati in jurul tortului, cu hartia in afaraa si dati la frigider pentru 30-40 minute. Cand s-a intarit scoateti cu grija hartia de copt si ornati deasupra dupa bunul plac. eu am incercat sa fac carlionti de ciocolata in doua culori... dar... nu mi-au iesit. Tehnica o cunosc... practica ma omoara.... mai exersam.


Am ras deasupra niste ciocolata de menaj si niste ciocolata alba... si am implantat niste vartejuri de ciocolata facuti cu o zi inainte.
Sursa acestei retete este blogul culinar Alice Albinutza.

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors