Tort roscovan in 5 nuante

Tortul roscovan in 5 nuante este un fel de tort diplomat, cu fructe rosii, realizat in totalitate "dupa urechea" mea culinara. Va invit sa-l savurati!

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • 1. Blat
  • - 150 g biscuiti
  • - 40 g nuca de cocos rosie
  • - 50 g visine fara samburi din compot
  • - 150 g unt topit (in functie de tipul de biscuiti putem folosi mai mult sau mai putin)
  • 2. Crema tip diplomat
  • - 150 ml lapte
  • - 5 galbenusuri
  • - 6 linguri zahar
  • - 4 linguri zahar pudra
  • - o fiola vanilie
  • - o lingura amidon
  • - o cutie mascarpone
  • - 250 g zmeura congelata
  • - 250 g visine fara samburi din compot
  • - 175 g dulceata de capsuni + capsuni pentru ornat
  • cele mai frumoase din dulceata
  • - 500 ml smantana pentru frisca + 200 ml pentru ornat
  • - 2 plicuri gelatina alimentara
  • - un plic gelatina “tort gelee”
  • - 175 ml compot de visine
  • - cateva linguri dulceata de trandafiri

Mod de preparare

Biscuitii macinati, visinele facute pireu, nuca de cocos si untul topit se amesteca. Punem marginea de la o forma de tort detasabila direct pe o farfurie si presam “blatul”. Intr-o cratita punem galbenusurile si 6 linguri de zahar. Le frecam bine, vreo 3 minute, sa arate cam asa. Adaugam amidonul dizolvat in laptele rece, punem pe foc mic si amestecam in continuu pana ajunge la fierbere si se ingroasa cam ca o budinca. Lasam sa se raceasca bine, apoi adaugam cutia de mascarpone.
Cele 2 plicuri de gelatina alimentara se lasa la umflat , apoi se dizolva pe foc, fara sa treaca de 70 de grade (vedeti exact ce scrie pe plic). Batem 500 ml smantana dulce cu o lingura zahar pudra, adaugam apoi frisca peste “budinca” obtinuta mai sus, si amestecam usor, doar cat sa se incorporeze. O treime din crema se amesteca cu o lingura zahar pudra, 175 g visine facute piure, 75 g visine intregi si 1/3 din gelatina. Se pune crema de visine peste blat si bagam la frigider pana o pregatim pe urmatoarea. Urmatorul strat de crema se face asemanator, adica : 1/3 crema, 175 g piure de zmeura, 75 g zmeura intreaga, 2 linguri zahar pudra, 1/3 gelatina (daca se intareste, o puteti reincalzi un pic). Se pune in tava, nivelam si punem la frigider. Stratul cu capsuni se face din 1/3 crema, 1/3 gelatina, 150 g dulceata (daca sunt capsuni prea mari, taiati-le). Se pune si ultimul strat de crema in forma si dam tortul la frigider pentru minim 30 de minute.
Dizolvam gelatina pentru ornat in 175 ml compot de visine si adaugam cateva linguri de dulceata de trandafiri. Punem pe foc, conform instructiunilor de pe plic. Apoi turnam ultimul strat al tortului – petalele de trandafiri vor face un model frumos). L-am ornat simplu, cu frisca batuta cu cateva linguri sirop din dulceata de capsuni si cu cele mai aratoase capsuni pe care le-am putut “pescui”.


Tortul roscovan in 5 nuante se da la rece si se serveste felii la mesele festive.

Reteta de tort roscovan in 5 nuante a fost propusa pe forumul Culinar.ro de IriA.

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors