Este un desert sanatos, fara E-uri, aditivi si coloranti care se face foarte rapid. Ingredientele se gasesc in magazinele naturiste sau hipermarketuri iar pentru preparare aveti nevoie de un blender cu lama in S, de mare putere sau un robot de bucatarie.
Blatul: Am adaugat nucile, curmalele, scortisoara si semintele de vanilie,(dupa ce am spintecat pastaia si am scos semintele cu un cutit) in blender si am procesat cateva minute. Am adaugat apa, atat cat a fost nevoie si m-am incheiat multumita cand in vas am obtinut o compozitie fina de forma unei mingi. Am pregatit separat o forma de tort cu fund detasabil, pe care am pus hartie de copt.
Apoi am intins pasta obtinuta in forma si am presat-o cu lingura, pentru a-i da forma circulara. Am introdus forma cu blatul la congelator pentru 30 de minute.
Crema de vanilie: Am adaugat caju, curmalele, banana, sucul de lamaie, apa si vanilia in blender si am procesat totul cateva minute, pana se formeaza o compozitie cremoasa. Turnam crema obtinuta peste blat si lasam la congelator pentru 10 minute.
Glazura de afine: Punem in blender afinele, caju, curmalele si vanilia si mixam cateva minute pana obtinem o glazura. Treptat turnam ulei de cocos si amestecam pana se incorporeaza in amestec. Intindem uniform glazura peste tort si dam forma la congelator.
Am ornat tortul cu fulgi de cocos si afine, pe care care le-am pus inainte intr-o cana cu apa si suc de lamaie, pentru a nu oxida pe tort.
Tortul se tine dupa preparare cateva ore la congelator, pentru a se intrepatrunde ingredintele.
Se lasa la temperatura camerei cu 15-20 de minute inainte de a se consuma.