Tort Dobos - reteta clasica

Tortul Dobos este o prajitura foarte cunoscuta, ce vine din Ungaria. Se spune ca Jozsef C. Dobos prepara tortul doar cu noua straturi, dar ca a facut si torturi care aveau chiar si 11 si 13 straturi. Este o prajitura atat de apreciata deoarece se pastreaza foarte bine in timp.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru foile de dobos:
  • 6 oua
  • 0.15 kg faina
  • 0.12 kg zahar
  • Pentru crema:
  • 9 oua
  • 0.3kg zahar
  • 0.4kg unt
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 50g praf budinca de vanilie (sau 2 linguri de amidon)
  • 0.1kg ciocolata topita
  •  

Mod de preparare

Reteta de Tort Dobos a fost pregatita pentru prima data in 1885, dar a fost facuta publica doar in 1995. Aceasta reteta de Tort Dobos vine din inima Ungariei, de la Budapesta, de la celebra cofetarie Ruszwurm ce prepara tortul dupa reteta originala.

Pentru blaturile tortului:

Se separa ouale, iar albusurile cu 2/3 din cantitatea de zahar adaugat se bat spuma pana se intaresc. Galbenusurile se mixeaza si ele impreuna cu cantitatea de zahar ramasa. In albusuri se inglobeaza usor faina si apoi galbenusurile.

Se imparte aluatul obtinut in 6 parti egale si se coc 6 foi pe o suprafata unsa si tapetata cu faina, la 180 de grade, pana devin aurii.

Pentru crema:

Untul se bate spuma, dupa care i se adauga ciocolata topita. Ouale intregi sunt mixate cu zaharul, amidonul sau budinca de vanilie si cu zaharul vanilat intr-un vas la baie de aburi. Dupa ce avem un amestec omogen luam vasul de pe foc amestecand continuu pana e aproape rece, dupa care o adaugam amestecului de unt si ciocolata.

5 blaturi de tort se ung cu crema si se aseaza unul deasupra celuilalt. Ultima foaie se taie in triunghiuri si se acopera cu zahar caramelizat. Se lasa sa se intareasca dupa care se orneaza Tortul Dobos cu ele.


Tortul Dobos se serveste a doua zi, dupa ce s-au inmuiat foile.

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors