Tort dobos cu crema de vanilie

Pentru foile de blat, se freaca galbenusurile cu zaharul pana ce compozitia devine cremoasa. Se adauga faina si albusurile spuma. Se unge forma de to

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Ingrediente foi de blat:
  • 5 oua
  • 125 gr zahar
  • 5 linguri faina
  • Ingrediente crema:
  • 4 oua
  • 150 gr zahar
  • vanilie
  • 2 batoane ciocolata sau 2 linguri cacao
  • 200 g unt proaspat
  • Ingrediente glazura:
  • 3 linguri zahar

Mod de preparare

Pentru foile de blat, se freaca galbenusurile cu zaharul pana ce compozitia devine cremoasa. Se adauga faina si albusurile spuma.

Se unge forma de tort cu unt si se presara cu faina. Se toarna din compozitie astfel ca foaia de blat sa nu fie mai groasa ca muchia cutitului. Se coc pe rand 7-8 foi. Se scot fierbinti din tava si se pun pe masa.

Pentru crema, intr-o oala mica pusa in alt vas cu apa clocotita (bain marie) se bat ouale intregi cu zaharul si vanilia pe foc, pana se ingroasa compozitia. Se adauga ciocolata muiata la foc mic cu o lingura de apa sau cacaua frecata cu putin lapte. Cand crema este gata se

da la o parte, amestecand mereu pana se racoreste. Se freaca spuma untul, apoi se amesteca incet cu crema, dupa ce aceasta s-a racorit complet.

Se pune crema pe fiecare foaie, asezandu-se foile unele peste altele. Ultima foaie se lasa la o parte pana se glaseaza cu zahar ars.

Pentru glazura, se arde zaharul intr-o cratita la foc iute. Cand s-a topit complet si incepe sa se inchida la culoare, se toarna pe foaia de tort si se intinde repede cu un cutit lung, infierbantat, pana nu se raceste. Daca totusi se raceste se introduce foaia de tort o clipa in cuptor, pentru ca inmuidu-se zaharul, sa se poata intinde bine. Cat timp se glaseaza se tine foaia de tort pe o placa unsa cu ulei pentru ca picaturile de zahar, care curg pe margini, sa nu se lipeasca de masa.

Tot cu ajutortul cutitului, pana nu se raceste complet zaharul, se insemneaza feliutele de tort, apasand bine pentru a putea taia usor tortul la servire. Foaia de blat astfel glasata se aseaza deasupra.
Pofta buna!

Alte retete prajituri recomandate:

Prajitura cu capsuni

Tarta cu branza dulce si capsuni

Prajitura cu capsuni si frisca

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Drob de pui reteta video

Pe langa ouale rosii, pasca si cozonac, drobul este nelipsit de pe masa de Paste. Daca nu iti place carnea de miel, iata o...

Parteneri
Bucataras.RO

Omleta cu dovlecel si telemea de oaie

Am pregatit o omleta delicioasa cu leguma mea preferata dovlecelul. Pentru a reduce timpul am ras dovlecelul de seara si l-am...

Omleta cu dovlecel si telemea de oaie
Gustos.RO

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala

Incanta-ti familia si oaspetii cu un cozonac pufos si delicios, pregatit dupa o rețeta tradiționala! Acest cozonac cu nuca,...

Cozonac pufos cu nuca, cacao si rahat, reteta traditionala