Tort de morcovi

Voi pregati astazi un tort de morcovi, un tort foarte indragit la noi, atat de adulti cat si de copii. Incearca-l si atat tu cat si familia ta va veti indragosti de el.

Portii
10
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 260 g de faina de calitate
  • 100 g de miez de nuca
  • 350 g de morcovi
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita si ½ de praf de copt
  • 1 lingurita si ½ de scortisoara
  • 300 g de zahar
  • 4 oua
  • 240 ml de ulei de floarea soarelui
  • 1 lingura de extract de vanilie
  • 1 lingurita de ghimbir proaspat ras
  • 40 ml de fresh de lamaie
  • un praf de sare
  • extra unt si faina pentru tapetat 2 tavi de tort cu diametrul de 28
  • Pentru crema de branza:
  • 200 g de unt nesarat la temperatura camerei
  • 400 g de crema de branza tot la temperatura camerei
  • 230 g de zahar pudra
  • 2 lingurite de esenta de vanilie
  • 1 lingurita de coaja rasa de lamaie
  • Pentru sirop:
  • 250 ml de apa
  • 150 g de zahar
  • 25 ml de esenta de vanilie
  • 4 linguri de fresh de lamaie
  • 4 linguri de fresh de portocala

Mod de preparare

Decorul este strict optional, asa ca ai mana libera sa alegi ce vrei. De la fructe proaspete sau modele din martipan sau fondant, pana la ciocolata sau orice altceva-ti vine in minte. Eu voi folosi ciocolata alba in care voi amesteca putin sofran, si niste kumquats care mi-au facut pur si simplu cu ochiul in supermarket. Daca nu gasesti le poti inlocui lejer cu portocale.


Incepe cu siropul, pentru a-i oferi ragaz sa se raceasca. Pune apa intr-o craticioara pe foc si adauga si zaharul. Amesteca bine pentru a se dizolva. Adauga in continuare esenta de vanilie, fresh-ul de lamaie si fresh-ul de portocala. Lasa totul sa fiarba, pana scade si se transforma intr-un sirop. Cam asa ar trebui sa fie consistenta sa. Lasa-l sa se raceasca de tot.

Pune miezul de nuca la prajit, intr-o tigaie. Adauga-l apoi intr-un blender cu tocator si toaca-l. Da morcovii pe razatoarea mica.

Intr-un bol incapator amesteca faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, praful de sare si scortisoara. Cu ajutorul unui mixer, bate ouale pana isi dubleaza volumul – cca 1 minut. Adauga treptat zaharul si continua sa bati. Incorporeaza si uleiul, fresh-ul de lamaie si esenta de vanilie. Pune si compozitia solida peste, mixand incontinuu pentru a evita formarea cocoloaselor. Adauga morcovii si nucile si mai amesteca putin. Tapeteaza 2 tavi de cuptor cu diametrul de 28 folosind unt si faina.

Imparte compozitia in 2 parti egale, pune-le in tavi si introdu-le in cuptorul incins in prealabil la 180 de grade, pentru cca 25-30 min. Fa testul cu scobitoarea, iar daca aceasta este curata, inseamna ca s-au copt perfect. Scoate-le pe un suport sau pe un tocator sa se raceasca.

Bate untul intr-un bol, folosind un mixer. Untul trebuie sa fie obligatoriu la temperatura camerei. Da-l deoparte si repeta procesul si cu crema de branza. Incorporeaza-le pe-amandoua, amestecand constant tot cu mixerul. Cerne zaharul pudra, si adauga-l peste impreuna cu esenta de vanilie si coaja de portocala.

Cand blaturile s-au racit, taie varfurile cu un cutit cat sa le aduci la acelasi nivel. Zdrobeste varfurile si da-le deoparte pentru ca le vei folosi la decor. Unge blaturile din loc in loc cu siropul. Nu pune foarte mult deodata pentru ca altfel va deveni prea insiropat si se va zdrobi. Cand blaturile au absorbit siropul, pune o parte din cantitatea de crema deasupra si intinde-o bine. Asaza cel de-al doilea blat si pune si pe-acesta restul de crema incat sa-l acoperi. Pune deasupra, pe margini bucatile de blat zdrobit. Si-acum decorul de care iti povesteam mai devreme. Lasa tortul la frigider cca 3-4 ore inainte de a-l servi.

Daca doresti un tort mai inalt, repeta inca o data toti acesti pasi. Este un tort extrem de aromat si foarte usor de pregatit. 

 

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors