Tortul de mere cu fulgi de porumb este un rasfat. In primul rand pentru ca este o reteta de tort usor de preparat, iar apoi pentru ca este delicios, cu texturi contrastante care se potrivesc perfect.
Tortul de mere cu fulgi de porumb este un rasfat. In primul rand pentru ca este o reteta de tort usor de preparat, fara prea multe ingrediente, iar apoi pentru ca este delicios, cu texturi contrastante care se potrivesc perfect.
1. Untul se freacă spumă cu ciocolata topită și puţin răcită și un vârf de cuţit de scorţișoară. Fulgii de porumb se zdrobesc puţin și împreună cu albușul bătut ușor se încorporează în ciocolata cu unt. Se întinde compoziţia într-o formă de tort cu diametrul de 24 cm, unsă cu unt.
2. Merele se spală, se curăţă de coajă, li se înlătură cotorul, se taie felii și se stropesc cu zeamă de lămâie.
3. Se așază feliile de mere peste aluatul cu fulgi de porumb și se introduce preparatul în cuptorul preîncălzit la 200° C. Se coace circa 15 minute; în acest timp, merele se călesc, dar rămân puţin crocante.
4. Albușurile se bat spumă tare cu zahărul și se întinde spuma peste blatul precopt.
5. Se reduce temperatura cuptorului la 180° C și se reintroduce tortul în cuptor. În 30 de minute se rumenește frumos. Tortul se servește călduţ, tăiat felii.
Rețeta de Tort de mere cu fulgi de porumb este preluată din cartea Mărul – Cultivare și rețete culinare, de Eisenstock Ildiko, publicată în limba română de Editura Casa.
Cele mai cunoscute soiuri de mere
„Ardelean”
Soi obţinut la Staţiunea Pomicolă Cluj, din încrucișarea soiurilor „Jonathan” și „Peasgood”; este un soi omologat în anul 1981. Pomul, de vigoare mijlocie, cu coroana piramidal-globuloasă, are ramuri de schelet puternice și formaţiuni de rod scurte, tip spur. Intră relativ repede pe rod în anul al treilea după plantare și este mult mai rezistent la rapăn și făinare, comparative cu soiul „Jonathan”. Producţia de fructe poate atinge 28-30 t/ha. Fructul, de mărime mijlocie și supramijlocie (120-180 g), sferic spre tronconic, este roșu-bordo pe aproape toată suprafaţa fructului. Pulpa alb-gălbuie, fină, crocantă, are un gust dulce- acrișor și o aromă ușoară. Epoca de coacere durează din septembrie până în noiembrie.
Lasati tortul cu mere si fulgi de porumb sa se raceasca putin, apoi poate fi servit.
Se mixeaza oul cu sarea si cu zaharul.
Madlene cu suc de clementine