Tortul cu afine nu este deloc greu de pregatit, este usor si racoros, dar si aromat. Il puteti pregati si pentru momentele cand va e pofta de ceva dulce, dar si pentru ocaziile festive.
Frecam untul cu zaharul, apoi se adaugam ouale si iaurtul. Amestecam faina cu praful de copt, turnam cîte putin în blender. Adaugam si coaja de portocala, amestecam mai departe.
Luam 60 de g din afinele scurse, din compot si le amestecam cu o paleta, foarte usor în aluat.
Turnam în tava cu perete detasabil,care a fost unsa cu unt si tapetata cu faina.
Dam tava în cuptorul încins la 175°C timp de 30-35 minute.
Daca începe a se rumeni prea devreme acoperiti tava cu hîrtie de copt înmuiata în apa si stoarsa.
Lasam blatul la racit pe un gratar, dupa care îl punem pe platoul de pe care servim (nivelam daca este cazul).
Încalzim în microunde 1-2 linguri de gem zmeura, îl trecem prin sita daca are sîmburi. Pensulam blatul si lasam la racit.
Închidem blatul foarte bine în inelul de asamblat torturi.
Luam 100 ml din sucul compotului, turnam praful agar si fierbem 2 minute la foc lejer în timp ce amestecam.
Luam zeama fierbinte de pe foc,si o amestecam cu restul de zeama rece. Lasam putin la racorit, dupa care adaugam si afinele. Cum se racoreste se simte imediat închegarea.
Turnam afinele peste blat, dam la rece peste noapte. Se întareste relativ repede, dar eu las peste noapte pentru îmbibarea aromelor.
Înainte de decorare dam inelul jos cu atentie, sa nu rupem din prajitura. Din cauza ca nu stiu a decora cu frisca, am pensulat marginea tortului cu gem de zmeura fierbinte si am pus nuca de cocos razuita pe margine.
Foarte bun, aromat si racoritor tortuletul asta!
Reteta de tort cu afine a fost propusa de Maya pe forum culinar.
Serviti tortul cu afine de la rece.
Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios