Tort dalmatian cu ness

Tortul dalmatian cu ness este un tort ce poate fi preparat de sarbatori, fie ca e Revelion sau o zi onomastica.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru blat
  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • 1 praf de sare
  •  
  • Pentru crema
  • 250 ml frisca lichida
  • 250 ml iaurt mai gras
  • 3 pliculete gelatina
  • 4 lingurite ness
  • 4 oua
  • 300 g zahar
  •  
  • Pentru însiropat
  • 500 ml cafea
  • 1 fiola esenta de rom
  • Pentru decor
  • 250 ml frisca lichida
  • 50 g bombonele decorative
  • 50 ciocolata

Mod de preparare

Cum prepari

1. Mai intai am pregatit blatul de tort. Am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare, am adaugat galbenusurile pe rand, cacaua si al final am incorporat usor faina, amestecand de jos in sus. Am imbracat o forma de tort cu hartie de copt, am pus compozitia, am nivelat si am introdus-o la cuptor pentru 20-30 de minute.

2. Am scos blatul din cuptor, l-am lasat sa se raceasca, dupa care am desprins hartia de copt. Am pus gelatina la inmuiat in 150 ml de apa. Am facut 500 ml de cafea un pic mai dulce, am amestecat-o cu esenta de rom si am lasat-o sa se raceasca.

3. Pentru crema, am batut ouale cu zaharul si le-am pus pe baie de aburi. Am lasat pana s-a ingrosat. Am adaugat nessul dizolvat in putina apa, am amestecat bine, am dat vasul deoparte si am lasat sa se racoreasca. Am dizolvat gelatina pe foc, dar fara sa o dau in fiert, si am adaugat-o peste crema cu ness.

4. Am batut frisca pentru crema si am amestecat-o cu iaurtul si amestecul de ness si gelatina.

5. Am taiat blatul in doua si am asezat o parte in forma de tort in care s-a copt. L-am insiropat cu cafea, am turnat toata crema (este moale, dar sa nu te sperii, se incheaga) si am dat la frigider pentru 30 de minute.

6. Am scos tortul, am pus a doua parte de blat si l-am insiropat cu cafeaua ramasa. L-am dat la frigider pentru cateva ore. Am batut frisca si am imbracat tortul cu ea, lasand mai multa deasupra. Am picurat deasupra ciocolata topita, iar pe margini am pus bombonele decorative.  L-am mai lasat la frigider o ora. Este un adevarat deliciu


Se serveste cu frisca, de la frigider!

Sursa acestei retete este blogul culinar Retetele Marianei

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors