Tort cu spuma espresso si amarettini

Tortul cu spuma espresso si amarettini este un deliciu culinar care contine oua, zahar, vanilie, cafea si faina.

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru blatul de pandispan:
  • 4 oua
  • sare
  • 150 gr zahar
  • 1 baton de vanilie
  • 1 lingurita cafea
  • 125 gr faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru blatul de migdale:
  • 125 gr nugat de migdale
  • 100 gr amarattini zdrobiti
  • Pentru spuma de cafea:
  • 3 foi de gelatina
  • 125 gr ciocolata alba
  • 2 galbenusuri
  • 30 gr zahar pudra
  • 200 ml cafea tare
  • coaja rasa de la 1 portocala
  • 1 baton vanilie
  • 250 gr frisca
  • Pentru sirop:
  • 125 gr sirop de zahar
  • 125 ml espresso
  • 2 linguri lichior de migdale

Mod de preparare

Pentru blatul de pandispan se bate albusul cu putina sare, zahar, apoi se adauga galbenusurile, miezul de vanilie si cafeaua. Se amesteca cu faina si praful de copt si se toarna compozitia intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se da la copt, in cuptorul incins, aproximativ 20 de minute. Se lasa apoi la racit. In acest timp, se prepara blatul crocant. Se toaca marunt nuga si se incalezeste putin. Se adauga apoi amarettini zdobiti si se toarna compozitia intr-o forma rotunda, tapetata cu hartie de copt. Se asaza deasupra folie transparenta si se niveleaza. Se lasa la frigider, pana se intareste, apoi se desprinde de pe margini si se tine in continuare la frigider. Pentru spuma de cafea se inmoaie gelatina in apa rece. Separat, se incalzesc la bain-marie galbenusurile cu zaharul pudra, cafeaua, coaja de portocala rasa si miezul de vanilie. Se dizolva gelatina si se toarna totul peste ciocolata toccata marunt.

Cand compozitia incepe sa se intareasca se adauga frisca batuta. Se amesteca apoi siropul de zahar cu espresso si amaretto. Se taie blatul de pandispan pe 2 niveluri, iar blatul de jos, se asaza intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt. Se insiropeaza cu jumatate din cantitatea de sirop de cafea, apoi se repartizeaza deasupra o treime din cantitatea de spuma, se acopera cu blatul crocant si se pune din nou o treime din cantitatea de spuma. Se asaza deasupra al doilea blat de pandispan si se insiropeaza cu restul de compozitie. Se lasa tortul impreuna cu restul de crema la rece pentru 4 ore, dupa care se scot. Tortul se pune pe un platou si se imbraca in crema ramasa. Se lasa la frigider, pana la servire.


Se serveste ornat cu ciocolata.
Alte retete de dulciuri:
Tort diplomat
Tiramisu
Prajitura snikers

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors