In viziunea mea un tort/desert bun atat pentru copii cat si pentru cei mari trebuie sa contina doua elemente esentiale: fructe si ciocolata. Cred ca tuturor ne plac atat fructele cat si ciocolata. Iar pentru ca este sezonul capsunilor dulci si parfumate zic sa facem un desert/tort cu capsuni.
Pentru blat: se separa albusurile de galbenusuri. Se pun albusurile in vasul robotului se adauga un praf mic de sare, se mixeaza 2-3 minute. Se adauga zaharul si se continua mixarea pana obtinem o bezea ferma. Galbenusurile se amesteca cu untul topit, cacaoa si pudra de roscove. Amestecul de galbenusuri se adauga la bezea. Se adauga faina si se amesteca usor pentru a scoate cat mai putin aer din albusuri. La final se adauga cerealele, este optional, eu am vrut in blat si o consistenta crocanta. Se pune aluatul intr-o tava din silicon tapetat fundul cu hartie de copt. Se distribuie uniform si se bate usor forma din silicon de masa, sa se aseze aluatul. Dam la cuptorul incins la 170 grade pentru 20-25 minute. Se scoate, se pune pe un glilaj, se lasa sa se raceasca si se indeparteaza hartia de copt. Se face inca un blat indentic din aceleasi cantitati… Pentru mereng: se pun albusurile in vasul robotului de bucatarie, se adauga un praf mic de sare si se mizeaxa 2-3 minute. Se adauga zaharul treptat si se continua mixarea 10 minute pana obtinem o bezea ferma. Se adauga zeama de lamiae si vanilia si se mixeaza inca 2 minute. La final se adauga amidonul si se mixeaza usor pana la incorporare. Se pune bezeaua in aceeasi forma de silicon tapetat fundul cu hartie de copt. Se da la cuptorul incins la 100 grade pentru 45 minute. Se mareste flacara la 110 grade si se mai lasa inca 15-20 minute. Se lasa sa se raceasca in forma, se scoate pe un gratar, se indeparteaza hartia de copt si se lasa sa se raceasca alte 2 ore. Pentru crema de capsuni: 400 gr capsuni spalate si taie in jumatati si/sau sferturi se pun intr-o craticioara cu fund dublu. Se adauga 3 linguri apa si 10 bucati marshmallow. Se lasa pe foc, se amesteca pana bezelele incep sa se topeasca si capsunile aproape ca dau in clocot. Nu trebuie sa lasam bucatile de bezea sa se topeasca de tot. Eu am vrut sa se simta bulgarasii dulci si moi atunci cand mancam din tort…Intre timp am pus gelatina la hidratat in 3-4 linguri apa rece. Am pus gelatina peste capsuni si am amestecat pana gelatina s-a dizolvat. Cad amestecul a fost doar cald am adaugat alte 4 bucati de marshmallow taiate cu o foarfeca de bucatarie in sferturi. Am amestecat si am dat compozitia la frigider pana amestecul s-a racit de tot. Atentie sa nu se intareasca… Pentru asamblare: in forma din silicon in care am copt blaturile am pus folie alimentara. Am pus primul blat, am adaugat jumatate din crema de capsuni, la mijloc am pus merengul, peste mereng restul de crema de capsuni, apoi al doilea blat. Am invelit cu folie alimentara si l-am dat la frigider pentru 3-4 ore. De preferat se lasa peste noapte la frigider. Pentru crema de vanilie: intr-o cratita cu fund dublu se pune laptele, zaharul si pastaia de vanilie pe foc. Cand laptele aproape da in clocot se da craticioara deoparte si se scoate pastaia de vanilie. Separat, intr-un castron, se amesteca galbenusurile, amidonul si 50 ml lapte rece. Peste acest amestec se pune treptat din laptele fierbinte in timp ce amestecam cu un tel. Se transfera compozitia inapoi in craticioara in care am fiert laptele, se amesteca cu telul si se lasa pe foc pana crema se ingroasa si seamana cu o budinca. La final se adauga untul si se amesteca. Se pune folie alimentara peste crema ca sa nu prinda pojghita si se da la frigider pana crema se raceste complet. Cu aceasta crema se imbraca tortul, se decoreaza cu feliute de capsuni, afine, frunzulite de lamaita. Se topeste pe baie de aburi 50 gr ciocolata si 3-4 linguri lapte, se decoreaza tortul cu ciocolata. Se da la rece pentru inca 1-2 ore.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post