Tort cu alune si migdale

Blat alcus: pudra de migdale se cerne impreuna cu zaharul pudra. Albusul se mixeaza cu zaharul si sucul de lamaie pana devine o spuma tare ca pt. beze

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Blat albus: 65g migdale macinate fin
  • 35g zahar pudra
  • 85g albus (2-1/2 albusuri)
  • 20g zahar
  • 1 lingurita suc de lamaie
  • Blat cu alune: 2 galbenusuri
  • 1/2 ou
  • 75g martipan
  • 25g zahar pudra
  • 2 albusuri
  • 1 lingurita zahar
  • 50g amidon de porumb (cornstarch)
  • 20g alune tocate
  • 20g unt topit
  • Crema unt: 135g unt nesarat moale
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingura Cointreau
  • 80g crema (pasta) de alune
  • Alune caramel: 25g alune
  • 40g zahar
  • 1 lingura apa
  • Mousse migdale: 180ml lapte fierbinte
  • 3 galbenusuri
  • 20g zahar
  • 5g gelatina - se dizolva in 2 linguri apa calda
  • 55g crema (pasta) migdale
  • 90g smantana dulce pt. frisca
  • Spuma albus: 1-1/2 albus; 40g zahar; 20ml apa
  • Glazura: 175g crema(pasta) de alune
  • 110g smantana dulce pt. frisca
  • 2 g gelatina
  • Decor:alune tocate - pt. marginile tortului
  • alune intregi
  • ciocolata

Mod de preparare

Blat alcus: pudra de migdale se cerne impreuna cu zaharul pudra.

Albusul se mixeaza cu zaharul si sucul de lamaie pana devine o spuma tare ca pt. bezele; se adauga migdalele si se amesteca usor.

Se toarna totul in forma (in care s-a pus hartie de copt) si se coace 35 min. la 180 C - dupa 10 min. de copt se acopera cu o folie de aluminiu sa nu se arda prea tare deasupra.

Se lasa sa se raceasca dupa care se scoate din forma.

Blat cu alune: Galbenurile se bat putin cu ou.

Martipanul se freaca cu zaharul pudra pana devine ca o crema, se adauga ouale si se freaca pana ce compozitia se albeste.

Albusurile se bat spuma tare cu zaharul. Se adauga cam 1/4 peste compozitia cu martipan, se amesteca, se adauga amidonul, se amesteca, apoi restul de albus si se amesteca usor. Se pun apoi si alunele si untul si se amesteca usor.

Se toarna in forma (in care s-a pus hartie de copt) si se coace aprox. 20 min. la 180 C.

Se lasa sa se raceasca in forma (nu se scoate - tortul se va asambla in forma).

Se insiropeaza cu sirop de alune (25ml ) amestecat cu Cointreau (25ml).

Crema unt: untul se amesteca cu crema de alune, se adauga galbenusurile pe rand si Cointreau. Se freaca bine pana se albeste.

Se intinde peste blatul cu alune. Deasupra se pune blatul din albus.

Alune caramel: apa se pune pe foc cu zaharul si se lasa pana devine caramel. Se da deoparte, se pun alunele si se invarte usor cratita sa se imbrace bine alunele in caramel. Se toarna totul pe o hatie de copt si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit si intarit caramelul se toaca atat alunele cat si caramelul.

Mousse migdale: Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc. Se toarna usor laptele fierbinte, mixand continuu. Se toarna totul intr-o craticioara si se tine pe foc amestecand continuu pana se leaga ca un sos. Se ia de pe foc, se adauga gelatina dizolvata si se amesteca bine. Se trece prin sita.

Se pune putin din aceasta compozitie peste pasta de migdale, se amesteca pana se desface, se adauga si restul compozitiei si se amesteca bine.

Spuma albus: se bat albusurile. Intre timp se pune pe foc apa cu zaharul si se lasa sa dea in cateva clocote pana se leaga putin sirop. Acesta se toarna fierbinte, putin cate putin, peste albusuri mixand continuu si se continua mixarea pana totul devine o spuma tare si lucioasa.

Smantana se bate frisca; peste ea se adauga spuma de albus, se amesteca, se adauga si compozitia cu alune si galbenus si se amesteca usor.

Se toarna cam 1/4 mousse peste blatul din albus, se presara alunele caramel, apoi restul de mousse. Se niveleaza si se da la frigider pt. cel putin doua ore pana se intareste bine mousse-ul.

Glazura: peste crema de alune se toarna smantana fierbine si se pune totul in blender - se mixeaza, se adauga si gelatina dizolvata in putina apa calda si se mai mixeaza putin.

Se scoate tortul din forma si se toarna glazura peste el imbracand si marginile. Se da putin la frigider dupa care marginile se "imbraca" in alune tocate.

Deasupra se decoreaza cu alune si ciocolata.
Reteta Tort cu alune si migdale a fost propusa de CristinaK

Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors