Tort-Cos cu flori si zmeura

Tort cu nuca, whisky, crema de unt si cafea decorat sub forma de cos cu flori de unt si zmeura.

Portii
12
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua;
  • 5 linguri de zahar;
  • 2 linguri de faina;
  • 7 linguri cu nuca;
  • un praf de copt;
  • un varf lingurita sare;
  • pentru crema de unt:
  • 200 g unt;
  • 3 linguri de zahar;
  • Semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie;
  • 2 linguri cacao;
  • 1 lingurita cafea macinata;
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 500 ml;
  • 1 lingurita esenta rom;
  • 4 linguri zahar;
  • 1 lingurita coaja de portocala la borcan;
  • 2 linguri whisky;
  • pentru florile de unt:
  • 50 g unt;
  • Sirop sau zeama din dulceata de cirese;
  • 1 lingurita zahar pudra vanilat;
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • frisca lichida 250 ml;
  • flori de unt;
  • sirop de cirese;
  • zmeura;
  • confetti, margarete si frunze de napolitana Dr.Oetker.

Mod de preparare

Florile de unt:

Se amesteca intr-o cescuta untul cu zaharul pudra vanilat si sirop sau zeama de dulceata de cirese, atat cat s-o coloreze si sa-i dea aroma. Se fac florile cu posul pe o tavita in care am pus hartie de copt, se decoreaza cu un strop de sirop cu ajutorul unei scobitori. Este destul de migalos. Se dau la frigider pana la folosire insa numai acoperite cu folie ca sa nu prinda alte arome.

Blatul:

Se bat spuma albusurile cu un praf de sare si zaharul, se adauga treptat galbenusurile, praful de copt, faina si nuca. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptorul incins aprox 30 de minute astfel: la foc iute in primele 10 minute, apoi la foc mic pana devine maroniu-rumen. Se lasa la racit.

Siropul:

Se pregateste siropul cu apa, zaharul, coaja de portocala (din cea tinuta in zahar la borcan) si se fierbe cam 5 minute. Dupa ce se da de pe foc, se adauga esenta de rom si whisky. Se lasa la racit. Se taie blatul in doua parti (cu baza mai groasa decat capacul) si se insiropeaza. Zmeura se spala cu grija ca sa n-o destramam si se usuca pe un servet. Pana se usuca ea, se pregatesc celelalte.

Crema de unt:

Se amesteca bine untul cu zaharul, semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie, cacaoa, cafeaua pana se obtine o crema consistenta. Se umple tortul cu crema de unt. Decorul: Se bate cu mixerul frisca lichida pana devine cremoasa. Se imbraca tortul in frisca, eu am optat pentru un model cosulet, acea impletitura care se vede in poza. Pentru scris, se amesteca intr-o cescuta putina frisca batuta anterior in care se adauga si un varf de cutit de cacao. Cacaua o va face vartoasa, asa ca se poate subtia cu o lingura de cafea preparata. Se orneaza cu florile de unt, zmeura, oranamente Dr.Oetker (margarete cu frunze din napolitana si confetti). Se da la frigider pana la servire.

Pofta Buna!

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/06/tort-cos-cu-flori-si-zmeura.html

Pere imbracate in aluat

Perele imbracate in aluat de foietaj sunt cu siguranta un desert elegant si fin. Pe cat de aspectuoase sunt, pe atat sunt de...

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Tigaie de toamna cu capac

legume delicioase

Parteneri
Bucataras.RO

Friptura marocana de berbecut

 Pentru aceasta reteta m-am inspirat de chef Yotam Ottolenghi. In mod special mi-am lasat cateva lamai bio sa se usuce....

Friptura marocana de berbecut
Gustos.RO

Pere in aluat umplute cu crema de nuci

Pregatim perele.

Pere in aluat umplute cu crema de nuci
ReteteCulinare.RO

Tort cu crema de iaurt moca si pere

Tort cu crema de iaurt moca si pere