Tortul carioca este o reteta de tort cu crema cu blaturi alb si negru, de unde si aceasta denumire foarte sugestiva de altfel. Tortul este cat se poate de aratos si gustos, poate fi pregatit cu succes pentru sarbatori sau orice ocazie festiva.
Ambele blaturi de tort se pregatesc in felul urmator:
galbenusurile sa freaca cu zaharul pina devin cremoase, dupa care se adauga ingredientele in ordinea enumerarii lor, pentru fiecare blat in parte. Se coc la foc potrivit, in tava unsa si infainata si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Crema:
Galbenusurile si albusurile sa freaca bine (cu mixerul la viteza mare) cu zaharul, vanilia si apoi se adauga laptele. Se pun in bain marie si se freaca in continuare pina se ingroasa. Eu am pus direct pe foc, dar trebuie avut mare grja, pentru ca este o crema extrem de delicata si se poate taia imediat. Nu trebuie fiarta mai mult decit este nevoie. In momentul in care ati vazut ca se ingroasa, imediat o luati de pe foc. Se lasa la racit si se adauga, la fel , cu mare grija si treptat, untul frecat spuma. Crema astfel obtinuta se imparte in doua parti egale.
In una se pune ciocolata topita si racita usor, iar in cealalata se pune dulceata de fragute sau capsuni si romul. Este mult mai aromat tortul daca puneti dulceata de fragute.
Apoi se trece la montarea tortului:
Blaturile nu se insiropeaza, se folosesc asa cum sunt. Blaturile se taie pe lungime si se umplu alternativ, in felul urmator: pe blatul cu nuca se pune crema cu fragi, iar pe blatul cu ciocolata (cacao), se pune crema cu ciocolata.
Se imbraca in crema si se orneaza cu ce vreti... La fel de bine se pot coace blaturile in forma rotunda, daca asa va place. Este o reteta foarte veche si un desert ff gustos. Pofta buna!
Tortul carioca se da la rece pentru cateva ore si se serveste ca atare, in felii generoase, neaparat in noaptea de Anul Nou, langa un pahar de sampanie.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post