Ingrediente
- Pt. culorile naturale:
- O lingura suc de sfecla
- O lingura suc de morcovi
- Un galbenus de ou
- O lingura spanac piure
- 2 linguri afine pasate (sau sucul)
- 2 linguri suc de mure (mure pasate)
- Pentru blatul de tort:
- 225g faina
- 2 linguri praf de copt
- O1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 250g zahar
- 60g unt
- 2 albusuri
- 1 lingura si jumatate de ulei
- 400g lapte
- 120g iaurt (fara grasime)
- 2 lingurite si jumatate de esenta de vanilie
- Pentru crema de unt:
- 410g zahar pudra
- 110g unt (moale)
- O lingura extract de vanilie
- 3 linguri lapte
- Pentru glazura de frisca:
- 200g frisca lichida
- 30g zahar
- Un varf de sare
- O lingura extract de vanilie
Mod de preparare
Torturile curcubeu sunt la mare moda acum, dar cele mai multe dintre ele au printre ingredientele retetelor coloranti alimentari, iar cum pe piata noastra se gasesc foarte putine sortimente de coloranti vegetali, am ales sa va prezint varianta in care va puteti confectiona proprii vostri coloranti 100% naturali. Da, este mai mult de munca, da oare nu meritam sa mancam sanatos?
Pentru vopseaua naturala:
3
- Pune intr-un vas sucul de la o conserva de sfecla rosie
- Fa sucul din morcovi si baga spanacul la blender pana cand este o pasta fina.
- Pune la microunde, pe rand, 100g afine si 100g mure inghetate, la intervale de 30 de secunde, pana cand incep sa lase suc.
Pentru blatul de tort alb:
3
- Mixeaza impreuna untul, zaharul si uleiul.
- Adauga albusul si mixeaza in continuare pana se integreaza perfect.
- Adauga vanilia, 240g de lapte si tot iaurtul alternativ cu faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu.
- Imparte aluatul pentru blatul de tort in 7 parti egale si pune-l in 6 boluri separate. O parte pastreaza-o daca vei mai avea nevoie sa ajustezi compozitia dupa ce integrezi vopseaua naturala.
- Adauga vopseaua naturala pe rand fiecare intr-un bol si amesteca bine pana cand obtii culoarea pe care o doresti. Poti sa te joci cu cantitatile de “colorant” ca sa obtii culori mai intense, dar daca consistenta aluatului e prea lichida mai adauga putina faina.
- Aseaza aluatul din fiecare bol in forme separate de tort unse si tapetate cu faina, potrivite ca marime (aproximativ de 15cm diametru).
- Coace blaturile de tort pentru aproximativ 15 minute, pana cand vezi ca se desprinde de margini si scobitoarea iese curata.
- Scoate blaturile din forme dupa ce le lasi putin in cuptor cu usa intredeschisa (sa nu se lase la schimbari bruste de temperatura) si lasa-le deoparte sa se raceasca complet.
Pentru crema de unt:
3
Amesteca bine toate ingredientele pana cand obtii o crema fina si destul de tare ce lasa urme in vas. Ajusteaza-i consistenta adaugand lapte sau zahar.
Pentru glazura de frisca:
3
Mixeaza bine frisca impreuna cu zaharul si sarea, dar la viteza medie, chiar daca dureaza mai mult (25 de minute), pana cand lasa urme si e tare. Adauga extractul de vanilie si mai mixeaza pana cand se integreaza complet.
Asamblarea tortului curcubeu:
3
- Incepe asamblarea tortului odata ce toate blaturile s-au racit!
- Pune blatul mov pe un platou.
- Adauga crema de unt si aranjeaza-o uniform pe toata suprafata cu ajutorul unei spatule.
- Pe rand repeta procedura pentru fiecare strat in ordinea pe care o doresti, sau in cea a curcubeului :).
- Dupa ce ai terminat de aranjat toate blaturile (pe ultimul nu se mai pune crema), baga tortul la frigider pentru 10 minute ca sa se aseze si cel mai important, pentru ca atunci cand il imbraci in glazura, sa nu se miste.
- Dupa ce il scoti de la frigider pune cu ajutorul unei linguri crema din abudenta pe tort, si cu spatula aranjeaza-o pana cand tortul e nivelat.
Tortul curcubeu cu crema de unt se pastreaza la frigider pana in momentul servirii. Ca sa fie si mai amuzant, cu ajutorul unor creioane colorate cu pasta de zahar poti sa iti lasi copilul sa-si decoreze/deseneze singur propriul tort.
De asemenea poti sa adaugi fructe si in crema, efectul de curcubeu fiind astfel si mai intens.