Tarta Rapsodia

Tarta delicioasa in culorile toamnei, cu aluat foietaj, crema de vanilie si nuca rumenita, decorata cu mere si pere posate in vin alb cu mirodenii.

Portii
10
Timp pregatire
70 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 400 g aluat foietaj
  • 1 gălbenuş pentru uns
  • 2 mere
  • 3 pere
  • Pentru cremă:
  • 3 gălbenuşuri
  • 3 linguri zahăr pudră vanilat
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri făină
  • 100 g unt
  • 1 lingură nucă rumenită şi măcinată
  • Pentru sosul de vin:
  • 300 ml vin alb demidulce
  • 300 ml apă
  • 3 linguri zahăr
  • 1 linguriţă coajă de portocală
  • 1 linguriţă coajă de lămâie
  • 1 baton vanilie

Mod de preparare

Laşi aluatul la dezgheţat la temperatura camerei.

Întinzi aluatul într-o formă de tartă unsă cu unt, o dai la cuptor 10 minute, la foc mic spre mediu, o scoţi ca s-o ungi cu gălbenuşul bătut. Vei observa că se desumflă, dar nu-ţi face griji, căci o dai la cuptor înapoi până se rumeneşte, iar ea se va umfla la loc. O laşi la răcit.

Între timp, pregăteşti crema: amesteci cu un tel gălbenuşurile cu zahărul pudră vanilat şi făina, turnând laptele cald în fir subţire. Baţi un pic cu telul ca sa fie aerată, apoi o fierbi pe foc mic până se îngroaşă ca o budincă. Dai de pe foc, adaugi untul şi amesteci bine. Laşi la răcit, apoi pui şi nuca rumenită şi măcinată şi amesteci.

Speli merele şi perele, le tai in felii subţiri, mai puţin o pară pe care o tai în lungime, astfel încât să arate ca o rochiţă, având grijă să îi păstrezi şi cotorul.

Pentru poşarea fructelor: într-o crăticioară pui apa, vinul, zahărul, batonul de vanilie, coajă de portocală şi de lămâie şi alte mirodenii care îţi plac. Pui crăticioara pe foc mic şi când vezi că apar bule mic (înainte de a începe să fiarbă), adaugi fructele şi le laşi astfel până se înmoaie, dar nu foarte tare, ca să nu se destrame (depinde şi de cât de coapte sunt). Vei vedea că fructele vor lua nuanţa vinului. Scoţi fructele pe o farfurie şi le laşi la răcit. Dar siropul îl mai laşi să fiarbă cam 10 minute, până când a scăzut şi s-a îngroşat un pic.

Umpli tarta cu crema de vanilie şi nucă, aşezi în mijloc para-rochiţă şi decorezi în jurul ei cu feliile de mere şi pere, apoi ungi fructele cu o pensulă cu sirop, având grijă să nu le înmoi prea tare, ci doar să le dai luciu.

Timp total: aprox 1h 30min

Porţii: 10

Poftă Bună!

Daca vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/10/tarta-rapsodia.html

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors