Tarta cu capsuni si sos de caramel cu crema de whisky

• adaugati oul si untul la temperatura camerei in vasul de inox al robotului multifunctional Ankarsrum – setati atasamentul pentru

Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • faina de cozonac - 200 g
  • unt la temperatura camerei - 100 g
  • ou - 1 buc
  • zahar - 2 linguri
  • sare - 1 varf de cutit
  • Pentru compozitie:
  • capsuni - 1 kg
  • Gellfix - 1 pliculet
  • cardamon boabe - 34 buc
  • scortisoara - 2 batoane
  • anason - 2 stelute
  • zahar gelifiant - 23 linguri
  • cidru - 200 ml
  • Pentru caramel:
  • zahar - 150 g
  • scortisoara macinata - 1 lingurita
  • smantana de gatit - 200 ml
  • unt - 50 g
  • crema de whisky - 50 ml

Mod de preparare

• adaugati oul si untul la temperatura camerei in vasul de inox al robotului multifunctional Ankarsrum – setati atasamentul pentru plamadit la cca 2-3 cm fata de margine si porniti aparatul pe viteza mica;
• adaugati zaharul, sarea si treptat, faina
• cresteti viteza si lasati la framantat pana obtineti un aluat pufos, compact
• infasurati-l in folie de plastic si lasati-l la frigider cca o ora
• taiati capsunile in 4
• adaugati cidrul intr-o craticioara, pe foc si lasati-l la redus (pana cand alcoolul se evapora si ramane doar aroma) – tot la inceput adaugati si stelutele de anason, batoanele de scortisoara si semintele de cardamon
• cand s-a redus cca 3 sferturi, adaugati si capsunile si micsorati focul
• adaugati zaharul gelifiant si plicul de Gellfix
• amestecati pana se dizolva bine si luati de pe foc – lasati sa se raceasca
• intindeti si modelati aluatul de tarta – tapetati o forma cu fund detasabil si adaugati-l in aceasta
• puneti o bucata de hartie de copt in tava de tarta (peste aluat) si peste aceasta puneti orez, linte sau fasole, pentru a-i preveni cresterea
• introduceti-o in cuptorul incins in prealabil la 180 grade pentru cca 10 min, pana cand devine rumen aurie – scoateti hartia de copt cu mare grija si pastrati boabele de orez, linte sau fasole intr-un castron, pentru eventuale folosiri viitoare
• gauriti blatul cu o furculita din loc in loc si lasati-l inca 2 minute in cuptor
• turnati compozitia de capsuni in acesta si lasati-l la frigider pana se incheaga
• adaugati zaharul, untul, smantana, scortisoara si crema de whisky intr-o tigaie si amestecati usor timp de cateva minute, pana se caramelizeaza zaharul, iar toate ingredientele se vor fi amestecat intr-un sos uniform
• lasati sosul sa se raceasca putin, cat puteti sa-l luati pe o spatula si sa-l intindeti pe deasupra tartei
• lasati tarta inca o ora in frigider si serviti dupa.

Pofta buna!

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors