Ursidele sunt darul Cerului de Craciun, un curent de meteori din aceasta perioada care m-a inspirat sa pregatesc celor dragi niste daruri dulci. Sunt prajituri cu crema, cognac, decorate cu frisca (sau ciocolata), nuca rumenita la cuptor, flori de napolitana si coaja de portocala. Fac parte din colectia mea de prajituri “Universul Dulce”.
Inainte de a pregati prajitura, se marunteste putina nuca, se amesteca cu putin zahar, se intinde pe o tava (cu foaie de copt) si se rumeneste la cuptor cam 5-10 minute la foc mic.
Blatul: Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, iar cand incepe sa se intareasca spuma, se adauga 2 linguri de zahar. Separat, intr-un castronel se amesteca galbenusurile cu celelalte 2 linguri de zahar. Se toarna incet galbenusurile peste spuma de albusuri, amestecand cu mixerul. Se toarna in fir subtire uleiul, apoi si praful de copt si, treptat, faina. Se omogenizeaza si se toarna compozitia intr-o tava, pe foaie de copt. Se da la cuptorul preincalzit, pentru aprox 25 de minute sau pana devine aurie, la foc mediu. Se coace destul de repede daca este cuptorul bine incins. Dupa ce este gata, se lasa la racit.
Crema: Se amesteca intr-o craticioara laptele cu zaharul, zaharul Bourbon, un praf de sare si faina cu un tel si se fierb pe foc mic. Cand incepe sa se ingroase, se amesteca energic cam un minut, apoi se da de pe foc. Pentru o nota subtila, se adauga cateva alune de padure rumenite inainte intr-o craticioara (fara ulei), apoi decojite si macinate la rasnita. Se adauga si untul si se amesteca bine. Se lasa la racit.
Siropul: Se pun intr-un ibric, pe foc mic, apa cu zaharul, se fierb cam 5 minute, apoi se dau de pe foc. Se toarna repede putin cognac si cafea (lichida), se amesteca si se lasa la racit.
Decorul: Se bate frisca lichida (eu folosesc Megle) pana devine cremoasa si matasoasa. Se topeste putina ciocolata pe baie de abur sau la chocolate fondue. Pandispanul se taie cu formele de patiserie in cercuri, inimioare si patrate. Fiecare prajitura se taie si in doua foi, se insiropeaza nu foarte tare, se adauga crema, se presara nuca rumenita si putina coaja de lamaie, se adauga capacul. Se imbraca in frisca sau ciocolata, se decoreaza cu nuca, flori de napolitana si coaja de portocala tinuta in zahar la borcan. Sfat! Nu am folosit prea multe alune de padure la crema, pentru a nu eclipsa celelalte arome de Craciun pe care am vrut sa le evidentiez: nuca si portocala.
Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2016/12/urside.html
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post