Tarta cu mere si crema de vanilie

Cerneti faina, faceti o gaura in mijloc si adaugati o priza de sare, zaharul, zaharul vanilat, untul rece (taiat bucatele mici) si galbenusurile. Lucr

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 175 g faina
  • 75 g unt
  • 75 g zahar tos
  • un pachet zahar vanilat
  • 3 galbenusuri
  • Crema de vanilie:
  • 350 ml lapte
  • 6 galbenusuri
  • 50 g malai
  • o teaca de vanilie despicata pe lungime (sau doua plicuri zahar vanilat)
  • 100 g zahar
  • Ornament:
  • 4 mere mari
  • 3 linguri zeama de lamiie
  • 25 g unt topit
  • 5 linguri gem de caise (fara bucati
  • daca nu aveti fara
  • il dati prin sita)
  • Va mai trebuie: boabe de fasole uscata
  • hirtie de copt
  • unt si faina pentru uns forma

Mod de preparare

Cerneti faina, faceti o gaura in mijloc si adaugati o priza de sare, zaharul, zaharul vanilat, untul rece (taiat bucatele mici) si galbenusurile.

Lucrati ingredientele cu virful degetelor, impachetati aluatul in folie de plastic si dati-l la frigider cam 20 minute.

Scoateti aluatul de la frigider si intindeti o foaie rotunda. Asezati-o in forma de tarta unsa cu unt si presarata cu faina. Foaia trebuie sa fie indeajuns de mare pentru a acoperi si peretii formei. Cantitatea de aluat este perfecta pentru o forma cu diametrul de 29 cm. Cu o furculita intepati aluatul din loc in loc.

Acoperiti aluatul cu o hirtie de copt si presarati peste aceasta boabe de fasole uscata, de linte sau chiar orez (pentru a impiedica o crestere neuniforma a prajiturii in timpul coptului). Eu, neavind fasole si nedorind sa stric lintea sau orezul, am pus altceva.

Dati tava astfel "preparata" la frigider, cam jumatate de ora.

Scoateti tava din frigider si coaceti la 180 gr.C; primele 20 de minute fara a deschide usa cuptorului, apoi indepartati boabele si mai coaceti 10 minute.

In timp ce aluatul se raceste preparati crema de vanilie.

Crema de vanilie

Intr-un vas se amesteca 4 linguri de lapte cu galbenusurile, zaharul si malaiul frecind pina cind se dizolva zaharul.

Laptele ramas se pune la foc impreuna cu pastaia de vanilie sau cu zaharul vanilat. Cind a ajuns pe punctul de fierbere sa ia de pe aragaz si se amesteca in el compozitia de galbenusuri si malai.

Se pune iar pe foc mic si se amesteca incontinuu, fierbind cam 5 minute, pina cind se ingroasa crema.

Se presara cu zahar pudra (pentru a impiedica formarea cojitei) si se lasa sa se raceasca.

Se curata 4 mere mari, se taie sferturi, se inmoaie in suc de lamiie. Se taie felii subtiri.

Peste aluatul rece se intinde crema de vanilie.

Peste crema se aseaza feliutele de mere, se ung cu unt topit si se da tarta la cuptor pina cind se rumenesc merele.

Se scoate si se unge cu marmelada de caise (incalzita in prealabil).
Pofta buna!

Reteta Tarta cu mere si crema de vanilie a fost propusa de Austiaca2 pe forum culinar.ro

Alte retete cu mere gasiti aici:

Placinta cu mere

Prajitura cu mere ,

Pariziene cu fondant de mere

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors