Prăjitură cu pişcoturi, cremă de vanilie, frişcă şi căpşuni (numele e inventat de mine). Deşi am folosit pişcoturi şi cafea, nu este tiramisu şi nici nu am intenţionat asta. Mi-am dorit să pregătesc o prăjitură veselă, de vară, pentru copii şi părinţi :) Pişcoturile constituie un blat delicios. În plus, pentru a se bucura şi copiii de acest desert, se poate înlocui cafeaua cu inka. Retete dietetice
Mai întâi se pregăteşte crema de vanilie.
Se amestecă bine gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat Bourbon (sau seminţele unei păstăi de vanilie), peste ele se toarnă în fir subţire laptele cald, făina cernută, bătând în acest timp cu un tel, apoi se pun pe foc mic, amestecând tot timpul, pentru a nu se forma cocoloaşe. Când începe sa se îngroaşe, se amestecă energic un minut, apoi se ia de pe foc, se adaugă untul şi se amestecă. Această cremă se va îngroşa ca o budincă atunci când se va răci.
In continuare, se prepară cafeaua. Pentru a putea fi consumata de copii, înlocuiţi cafeaua cu inka (e din cicoare). Se lasă la răcit.
Se bate cu mixerul toată frişca lichidă până devine cremoasă, dar consistentă.
Crema de vanilie se amestecă împreună cu 150 g din frişca bătută mai devreme şi, opţional, o linguriţă de cafea măcinată, ness sau inka.
Se înmoaie pişcoturile în băutura de cafea sau inka preparată la început, însă nu se ţin în lichid, ci doar se scufundă şi se scot repede. Un lichid fierbinte va înmuia şi mai tare pişcoturile, de aceea e bine să fie lăsat la răcit.
Într-un vas de yena se pune folie alimentară, pentru a desprinde prăjitura mai uşor ulterior, se adaugă pişcoturile ca bază, dar şi pe laterale, se întinde un rând de cremă, apoi alt rând de pişcoturi, ultimul rând de cremă. Acum se aşază din loc în loc felii de căpşuni, apoi un rând de frişcă şi se îmbracă în pişcoturi. Se dă vasul la frigider pentru o oră, după care se răstoarnă prăjitura pe un platou. Frişca rămasă o vom folosi pentru ornat. Se decorează cu felii de căpşuni şi se dă din nou la frigider până la servire.
Poftă Bună!
Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2015/05/prajitura-taoko.html