Prajitură Brumarel

Am pregătit o prajitură cu foi de pişcot, cremă de brânză cu ciocolată şi ness, decorată cu struguri albi şi alune de pădure rumenite şi măcinate. Şi pentru că octombrie se numeşte în tradiţia populară “brumărel”, i-am spus Brumărel.

Portii
16
Timp pregatire
105 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • pentru foi:
  • 5 ouă
  • un vârf linguriţă sare
  • 4 linguri de zahăr
  • 150 ml ulei
  • 5 linguri de făină
  • un plic praf de copt
  • 1 linguriţă cu vârf de cacao doar pentru foaia de cacao
  • pentru sirop:
  • 200 ml apă
  • 2 linguri zahăr
  • Pentru crema de branza cu ciocolata si ness:
  • 1 cutie cremă mascarpone
  • 50 ml frişcă
  • 1 tabletă de ciocolată cu lapte
  • 2 linguri lapte
  • 1 pliculeţ ness
  • pentru decor:
  • 150 ml frişcă lichidă
  • Câteva alune de pădure

Mod de preparare

Pentru foi: se bat spumă cu mixerul albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă rând pe rând gălbenuşurile, se toarnă încet şi uleiul, amestecând. Apoi se adaugă praful de copt şi făina, amestecând de acum cu o spatulă astfel încât compoziţia să rămână pufoasă şi aerată.

Din compoziţie se toarnă într-un castronel cât să-l umplem şi se amestecă bine cu o linguriţă de cacao.

Se toarnă jumătate din compoziţia albă într-o tavă cu foaie de copt, se nivelează cu o spatulă. Aceasta va fi prima foaie albă. Se coace la foc mic până trece testul scobitorii (aprox 10 minute). Nu o lăsaţi să se facă aurie, pentru că se va usca. Trebuie să rămână albă. Când este gata, se scoate într-o altă tavă, se înveleşte cu un prosop de bucătărie.

Se coace şi a doua foaie albă, apoi cea neagră. Se lasă la răcit.

Pentru sirop: se prepară un sirop din apă cu zahăr, se lasă să fiarbă cam 5 minute şi se lasă la răcit.

Foile se vor însiropa doar superficial, aşa că nu vom avea nevoie de tot siropul.

Crema de brânză cu ciocolată şi ness:

Se pun pe foc mic, într-un ibric, ciocolata ruptă bucăţele cu laptele şi se amestecă până se topeşte, având grijă să dăm de pe foc din când în când, ca să nu se ardă. Se lasă un pic la răcit.

Se bate frişca lichidă cu mixerul până devine consistentă.

Se amestecă mai întâi brânza mascarpone cu mixerul un pic, se adaugă frişca şi se amestecă, apoi se toarnă încet ciocolata şi se amestecă bine. Se încorporează şi nessul.

Pentru asamblare şi decor:

Frişca lichida se bate cu mixerul.

Într-o tavă sau pe un platou mare se aşaza prima foaie albă, care se însiropează delicat cu o pensulă, pentru a nu o înmuia prea tare. Se întinde o treime din cremă. Se adaugă foaia de cacao, se însiropează şi aceasta, se întinde încă o treime din cremă. Se adaugă cealaltă foaie albă, care se însiropează şi ea. Se întinde crema rămasă, se ornează cu frişcă, se presară alune de pădure rumenite şi măcinate înainte. Se decorează cu struguri.

Se dă prăjitura la frigider până la servire.

Timp: 2h 15min

Porţii: 16

Pofta Buna!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/10/prajitura-brumarel.html

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors