Prajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se completeaza perfect cu restul ingredientelor, pentru o prajitura cu adevarat delicioasa, perfecta si la ocaziile festive.
Pregatim blatul:
1/3 cana zahar din cantitatea scrisa mai sus punem intr-o cratita cu 50ml apa si topim zaharul (dar nu ff tare ptr ca devine amarui) stingem cu 1 cana de apa si lasam pe foc pina se topeste zaharul, apoi racim repede ceaiul rezultat.
6 galbenusuri le frecam spuma cu 1/3 cana de zahar apoi punem scortisoara, cele 2 cani de faina in care am pus praful de copt, ceaiul si lingura de cacao si amestecam totul la mixer. Cele 6 albusuri le batem spuma tare si le pumen in amestecul din castron, si amestecam cu lingura pina incorporam tot albusul. Punem in tava tapetata cu hitrie de copt ( am folosit o tava mare 42cm/28). Punem la copt la 170-180 grade si facem proba cu scobitoarea. Scoatem blatul copt il lasam sa se raceasca si il taiem in doua ( lucru pe care eu l am uitat ptr ca eram prinsa cu multe deodata )
Crema:
Mixam 6 galbenusuri cu cana de zahar, apoi punem faina, adaugam laptele si batem cu telul sa nu faca cocolosi (daca nu sunteti sigure de cocolosi mai bine strecurati compozitia inainte de a in cratita la fiert) toate se amesteca la rece. Punem la fiert intr- cratita antiaderenta si amestecam bine. Cind sa ingrosat , racim crema asa cit sa poti tine degetul in ea apoi incorporam lichiorul de pere. Apoi frecam margarina /untul si incorporam cite putin din crema.
Taiem blatul pe din doua, partea de jos o stropim cu putin lichior de pere, apoi aranjam frumos crema sa nu ajunga sa se reverse la prajitura asta trebuie sa se vada frumos fiecare rind in parte. Aici cind sa acopar cu blatul doi il cautam disperata abia aici mi am dat seama ca nu am taiat blatul. Acoperiti cu blatul doi care nu trebuie insiropat ptr ca se va insiropa de la spuma de caramel.
Spuma de caramel:
Albusurile le batem normal la rece nu pe foc. Cele 6 albusuri (ramase de la crema) le batem teapan cu jumatate de cana de zahar (cind incepem sa batem spuma de albusuri pumem deja pe foc alta jumatate ce cana de zahar cu vreo 3 linguri de apa sa se topeasca. Ca sa faceti o spuma tare si reusita trebuie sa puneti mixerul pe turbo si sa turnati incet din zaharul caramelizat cu pauze (spuma se infierbinta si riscul este sa sa faca mata si cu buburuze, ea trebuie sa ramina asa lucioasa si tare.)
O intindeti repede pe prajitura si peste puteti sa topiti un patratel de cioco sa garnisiti putin.
Desi pare mult zahar sa stiti ca nu este exagerat de dulce. Spor daca o sa o incercati este o super prajitura.
Aceata prajitura o mai puteti face doar cu spuma de caramel in care se pun 250gr nuci tocate si prajite . Eu am mincat si asa si asa sunt la fel de bune amindoua.
Lasati prajitura cu spuma de caramel sa se aseze peste noapte si apoi o puteti servi.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post