Prajitura cu pere si nuci

Prajitura cu pere si nuci este o prajitura delicioasa, deosebita, aromata. O reteta de prajitura pe care merita s-o incercati macar o data, pt ca o s-o repetati.

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ingrediente :
  • 3 oua
  • o cana de nuca ( eu am pus si cateva migdale si alune din gradina)
  • 2 cesti de zahar
  • o lingura cu varf de faina
  • 5 pere
  • o lamaie
  • cateva lingurite de dulceata (eu am avut de visine si piersici
  • facuta asta-vara)
  • scortisoara
  • nucsoara
  • cuisoare
  • vanilie
  •  
  • Pentru sosul caramel :
  • 90 g zahar
  • 100 ml lapte

Mod de preparare

Povestea acestei prajituri incepe cu dezgolirea perelor :).  Dintre ele, doua se taie cubulete iar celelalte trei se lasa intregi si se curata de seminte. Ca sa nu le fie prea frig perelor le stropim cu zeama de lamaie si le acoperim cu paturica din zahar, scortisoara, nucsoara si cuisoare. Le amestecam bine si le lasam sa se odihneasca.

Acum, in lumina calda a soarelui de toamna a venit randul celor trei oua, sa se amestece cu zaharul, vanilia si coaja de lamaie.

Credeti ca nuca poate sta deoparte cand vede asemenea petrecere dulce? Vazand-o nerabdatoare am macinat-o bine impreuna cu surorile ei (migdalele si alunele) si am invartit-o bine in castron.

Buuun! Acum trebuie sa pregatim tava... Eu am folosit o tava rotunda cu fundul detasabil. Pentru ca avem o compozitie moale si nu vrem sa picure in cuptor, ii facem o fustita din hartie de copt. Aceasta se face in felul urmator : taiem un patrat de hartie il impaturim in doua, apoi iar in doua si inca o data in doua, pana obtinem un triunghi. Taiem in forma de semicerc, desfacem si ...

Urmeaza momentul in care dulceata intra in scena si umple glorioasa perele ...

a sa nu scape dulceata capacim perele cu cate o felie subtire (tot de para...) Apoi le asezam frumos in tava...

Turnam compozitia peste pere, lasam un minut la soare sa isi traga sufletul si sa capete curaj si apoi ... la cuptor cu prajiturica (190 de grade, 40-50 de minute).

Pana se bronzeaza prajitura, punem zaharul la caramelizat (de preferat intr-un vas mai adanc pentru ca laptele o sa se umfle in pene).

Cand tot zaharul s-a topit (aveti grija sa nu se arda prea tare ca va fi amar) dam vasul deoparte de pe foc si adaugam laptele. Punem din nou pe foc mic si amestecam pana se dizolva zaharul caramelizat. Apoi lasam la rece sa se ingroase.

Scoatem prajitura din cuptor si ne jucam mai departe cu ea : caramel, zahar pudra, nuci...

Reteta de prajitura cu pere si nuci a fost propusa de IriA pe forum culinar.


Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors