Prajitura cu parfum de vanilie

Se amesteca drojdia cu ½ pahar de lapte caldut, se adauga o parte din faina si se framinta bine ca sa se obtina un aluat tare. Se aduna in forma de m

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 1/2 kg faina
  • 1 pahar lapte
  • 4 oua
  • 150 gr. unt sau margarina
  • ¾ pahar zahar
  • ¼ lingurita sare
  • 100 gr. stafide
  • 1 praf de vanilie
  • 40 gr. drojdie
  • margarina pentru forma; S i r o p: ¼ pahar zahar
  • ¾ pahar apa
  • 4 linguri de vin
  • 1 lingurita esenta rom

Mod de preparare

Se amesteca drojdia cu ½ pahar de lapte caldut, se adauga o parte din faina si se framinta bine ca sa se obtina un aluat tare. Se aduna in forma de minge si se cresteaza de 3-4 ori cu cutitul. Se pune coca intr-o oala cu 3 litri de apa calduta. Se acopera si se lasa la loc cald. Peste 40-50 minute, cind coca se ridica la suprafata si creste in volum de doua ori, se scoate cu ajutorul lingurii de spuma si se pune intr-un castron incapator. Se adauga margarina sau untul topit caldut, sarea, galbenusurile frecate cu zaharul si vanilia si albusurile batute spuma. Se framinta bine adaugind restul de faina si de lapte. Aluatul obtinut nu trebuie sa fie prea tare. Se acopera si se pune la loc cald ca sa creasca. Dupa ce a crescut inca odata cit a fost, se adauga stafidele, se amesteca, apoi se pune intr-o forma unsa. Se acopera si se lasa la loc cald pina cind aluatul umple trei sferturi din forma in care a fost asezat. Se coace la foc mic 30-40 minute. Se incearca cu paiul. Se scoate din forma fierbinte, cu mare atentie sa nu se rupa. Se asaza pe o farfurie mare si se lasa sa se raceasca fara sa se intoarca. In acest timp se prepara siropul. Se fierbe apa cu zaharul, se adauga vinul si romul. Cu acest sirop fierbinte se insiropeaza prajitura, intorcind-o pe toate partile ca sa patrunda siropul bine in ea.

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Parteneri
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors