Prajitura cu branza si ciocolata

Se da drumul la cuptor la foc mic-potrivit (150 C). Ricotta se amesteca bine cu smantana si 2/3 din zahar, se adauga coaja de portocala, Grand Marnier

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Crema-Ricotta
  • 250g ricotta
  • 200g smantana groasa (sour cream)
  • 60g zahar
  • coaja rasa de la o portocala
  • 2 linguri Grand Marnier
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 2 oua
  • 20g amidon
  • Crema-Ciocolata
  • 200g branza-crema la temperatura camerei
  • 100g ciocolata amaruie
  • 80ml lapte caldut
  • 1 lingurita rom
  • 2 linguri stafide inmuiate in rom
  • 2 linguri coaja de portocala si lamaie confiata taiata marunt (optional)
  • putina ciocolata rasa pt. decor

Mod de preparare

Se da drumul la cuptor la foc mic-potrivit (150 C).

Ricotta se amesteca bine cu smantana si 2/3 din zahar, se adauga coaja de portocala, Grand Marnier, zeama de lamaie, 1 ou + 1 galbenus si se amesteca bine. (1)

Se adauga si amidonul cernut, se amesteca usor.

Separat se face un merengue tare din albusul ramas si restul de zahar (2) si se adauga in 2 reprize peste compozitia de branza amestecand usor de jos in sus.

Se toarna amestecul rezultat in forma de copt si aceasta se asaza in tava de la cuptor in care se toarna apoi apa clocotita. (3)

Se da la cuptor si se coace la 150 C aprox. 50 min. Daca nu s-a rumenit deasupra se mai lasa inca vreo 5-10 min. Se scoate pe gratar (4) si se lasa sa se raceasca bine dupa care se da la frigider pt. 1 ora.

Dupa ce s-a racit "da putin inapoi", nu mai e la fel de "crescuta" ca atunci cand e imediat scoasa din cuptor.

Este o "crema frageda" si daca nu este "lasata" sa se raceasca bine se va "destrama" cand va fi scoasa din forma.

Se rastoarna Crema-Ricotta racita, se spala forma, se pune o folie de plastic si se readuce Crema-Ricotta in forma in care a fost coapta cu partea rumenita in jos (deci partea care a fost deasupra). Se presara deasupra stafidele si coaja confiata. (5)

Ciocolata se topeste pe baie de apa. Branza-crema se freaca (6), se toarna cioco topita peste ea si se amesteca bine.

Se toarna apoi si laptele, putin cate putin amestecand bine de fiecare data. Se pune si romul,

Se amesteca (7) si se toarna peste Crema-Ricotta.

Se presara cioco rasa (8 ) si se da la frigider pt. cel putin 2 ore.

Dupa ce Crema-Ciocolata s-a intarit bine se scoate cu grija din forma si se taie cu un cutit inmuiat in apa fierbine si sters de fiecare data.


Pofta buna!

Reteta Prajitura cu branza si ciocolata a fost propusa de CristinaK pe forum culinar.ro

Alte retete cu branza gasiti aici:

Prajitura cu branza dulce de vaca,

Prajitura cu branza si vanilie,

Vargabeles(Prajitura cu branza)

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Parteneri
Bucataras.RO

Desert negresa cu branza, zmeura si piersici

retete de vara Nouă ne plac foarte mult prăjiturile cu fructe de sezon. Și dacă mai conțin și ciocolată ni se par...

Desert negresa cu branza, zmeura si piersici
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide