Prajitura cu bezea de alune si crema de cafea este o prajitura deosebita, delicioasa, ce se preteaza la o masa cu pretentii.
1. Blaturile (Meringue)
Tapetati o tava de copt (cat mai lata si mai lunga) cu hartie de copt sau hartie cerata. Trasati ce hartie 3 dreptunghiuri cu dimensiunile de 40 cm x 8 cm fiecare, apoi intoarceti foaia.
Macinati fin alunele de padure cu 1/3 cana de zahar. Apoi macinati 1 cana de migdale (cealalta cana va servi pentru ornat la final) cu alta 1/3 cana de zahar. Adaugati amidonul si amestecati cu alunele macinate.
Separat bateti bine albusurile de ou cu crema de tartre pana cand incepe sa se intareasca. Adaugati putin cate putin zaharul (restul de 1/3 cana) si bateti pana se face o spuma tzeapana. Incorporati amestecul de alune si migdale de dinainte in 3 randuri, de sus in jos.
Intindeti cat se poate de uniform compozitia in interiorul celor 3 dreptunghiuri desenate anterior pe hartia de copt. (la mine a fost cam dificil pentru ca tava fiind mai mica, cele 3 dreptunghiuri au iesit inghesuite si s-au unit intre ele, dar m-am descurcat pana la urma !
Bagati tava la cuptorul preincalzit la 275F sau 135C si lasati compozitia sa se coaca timp de 1 ora si jumate sau mana cand devine aurie.
Eu imediat cum le-am scos din cuptor am separat cu un cutit cele 3 dreptunghiuri care nu se mai cunosteau intre timp
Lasati sa se raceasca, rasturnati cu fundu-n sus si scoateti hartie de copt.
si acum cele 3 creme ...
1. Ganache:
180 g ciocolata rupta in bucati se toarna peste 1/2 cana (125 ml) crema 35% data in clocot si se amesteca bine pana cand se topeste ciocolata. Se da la racit 30 minute, atat timp cat sa se raceasca ganace-ul si sa poata fii intins fara sa curga.
2. Crema de ciocolata:
Intre timp se topeste la bain-marie restul de ciocolata (70g). Se bat 2 cani (500 ml) crema 35% bine de tot pana cand sta tzeapana.
Se amesteca bine crema batuta cu ciocolata topita la bain-marie si se da la frigider pana in momentul asamblarii.
3. Crema de cafea:
Se amesteca lingura de cafea instant (sau ness) cu lingura de zahar si cu lingura de apa pana se omogenizeaza.
Separat se bate restul de crema 35% (1/2 cana sau 125 ml) pana se intzepeneste. Se amesteca cu cafeaua dizolvata.
Asamblarea:
Pe un platou ( eu am preferat sa tai cele 3 dreptunghiuri astfel incat sa-mi iasa 2 prajituri mai scurte sa le manipulez mai usor in frigider) se aseaza primul meringue. Se intinde o treime din ganache, apoi se acopera cu un strat de crema de ciocolata (cca 5 mm stratul, asa scrie in carte - cine o fii stat sa-l mai si masoare!!). Se pune deasupra cel de-al doilea meringue, se acopera cu inca o treime din ganache (de fapt cu jumatate din cantitatea ramasa - intelegeti voi...), apoi se pune crema de cafea. Se aseaza apoi al treile meringue, se intinde ultima treime din ganache si apoi se imbraca in restul de crema de ciocolata (nu si capetele, ci numai deasupra si lateralele). Se orneaza cu alune de padure si migdale pe laterale.
Se da la frigider pana a doua zi.
Prajitura cu bezea de alune si crema de cafea se serveste si se taie de la frigider.
Reteta a fost propusa de ralesu pe forum culinar.
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post