Prajitura aromata cu pere intregi

Aceasta reteta de prajitura este perfecta pentru sarbatorile de iarna. Perele posate in vin surprind toate aromele iernii, iar prezentarea este una de petrecere, perfecta pentru atmosfera Craciunului.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Ingrediente pentru pere:
  • 3 pere mari si ferme
  • 750ml vin alb sec
  • 250g zahar
  • 4 cuisoare
  • 3 stelute de anason
  • 8 pastai de cardamon
  • 2 bete de scortisoara
  • Pentru prajitura:
  • 200g unt
  • 200g zahar
  • 4 oua
  • 200g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • un varf de sare
  • 90g ciocolata amaruie

Mod de preparare

In primul rand perele trebuie posate, ca sa fie aromate, sa dea acea aroma inconfundabila de Craciun prajiturii. Pentru a face acest lucru se pun intr-o tigaie pentru sos perele impreuna cu vinul, zaharul, cuisoarele, anasonul stelat, si restul de ingrediente aromate si se lasa la foc mic pentru 30 de minute. Perele se scot apoi din lichid si se lasa deoparte sa se raceasca. In lichidul ramas se adauga 500ml apa, se aduce la punctul de fierbere si se lasa pana cand scade la jumatate. Se lasa la racit.

Apoi se pregateste blatul prajiturii. Cuptorul se preincalzeste la 170 C. Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul si este cremos. Se adauga cate 1 ou pe rand, mixand bine dupa fiecare. Se adauga apoi faina amestecata cu praful de copt, cardamonul si sarea si se amesteca bine.

Aluatul se toarna intr-o tava de chec (12x22cm) iar perele se cufunda si ele asa intregi, cu coditele lasate afara. Prajitura se da la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, pana trece testul cu scobitoarea. Se lasa la racit in tava, apoi se scoate pe un gratar.

Ciocolata se topeste pe baie de aburi, iar apoi se imbraca prajitura cu ea. Se pot presara si fulgi de migdale pentru un aspect vizual deosebit.

Dupa ce s-a intarit ciocolata prajitura se serveste in felii insiropate cu sosul pregatit.


Prajitura aromata cu pere este perfecta pentru iarna, mai ales pentru masa de Craciun.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Mancare de varza cu marar

Mancare de cartofi delicioasa cu masline

Mancarea de cartofi cu masline este o mancare de post simpla si foarte delicioasa. Curatam si spalam cartofii. Curatam si...

Parteneri
Gustos.RO

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios

Descopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...

Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
ReteteCulinare.RO

Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post

Negresa cu cafea, caramel si nuci - de post