Galuste cu prune

Cartofii se fierb cu coaja; fierti se trec sub jet de apa rece si racoriti se curata si se paseaza foarte bine cu furculita sau se dau prin masina de

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 kg cartofi rosii (obligatoriu rosii
  • ca sa se lege coca!)
  • 2 oua
  • 3 linguri cu gris (este preferat cel maricel ca malaiul)
  • 2 linguri cu faina alba
  • 1/2 lingurita cu sare
  • coaja galbena rasa fin de la 1/2 lamaie galbena

Mod de preparare

Cartofii se fierb cu coaja; fierti se trec sub jet de apa rece si racoriti se curata si se paseaza foarte bine cu furculita sau se dau prin masina de tocat carne. Se adauga celelalte ingrediente si se omogenizeaza aluatul. Separat se spala, se scurg si se desfac de samburi, prunele, brumarii, foarte mici de preferinta. Acuma se pune la fiert (exact ca pentru paste) apa multa cu 1 lingura cu sare si cand a dat in clocot se pune capacul si se da deoparte pana invartim galustele. Se pun 2 linguri ulei slab(cel pentru salata) intr-o tigaie mai adanca si cand s-a incins se rastoarna 1/4 kg pesmet alb, fin cernut si se amesteca pana se aureste; se trage deoparte si se adauga 150-200 g zahar aromat cu 1 pliculet de zahar vanilat si optional cu o lingurita cu pudra de scortisoara. Pe un platou mai adanc se presara cateva linguri cu pesmet. Pe planseta de lucru bine pudrata cu faina se pregatesc galustele astfel: se iau cate 2 linguri din coca (masurat!), se pun in palma infainata, se preseaza pana se subtiaza de 1/2 cm, se aseaza o pruna GOALA (inchisa la loc) si se strange coca uniform imprejur. Se rostogoleste prin faina si se aseaza pe planseta. Se repeta operatia pana se termina coca. Se pun cu grija la fiert si cand s-au ridicat deasupra, se mai lasa 1 minut sa fiarba, se scurg bine si se aranjeaza pe platoul pregatit; se pudreaza din abundenta cu pesmetul pregatit. Ultima operatie este inca o pudrare cu zahar tos parfumat din nou cu zahar vanilat, asta pentru ca prunele sunt goale si trebuie accentuat dulcele. Prunele puse fara zahar dau siguranta nespargerii /nedesfacerii aluatului in timpul fierberii.
Se servesc calde, dar nici reci nu sunt de lasat!

Este interzisa adaugarea zaharului in aluat si de asemenea inlocuirea grisului cu faina alba, dar este permisa folosirea oricarui tip de gris. Aluatul nu se lipeste de maini si galustele ies moi si pufoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Parteneri
Bucataras.RO

Prajitura de vara

Mi-am facut de lucru si am prestat o prajitura,chiar daca nu sunt la mine-n bucatarie.....

Prajitura de vara
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide