Prima data se prajeste 100 grame pesmet, pana devine auriu, peste care am presarat un praf de sare fina si 20 grame unt, deasupra gazului acoperit cu
Prima data se prajeste 100 grame pesmet, pana devine auriu, peste care am presarat un praf de sare fina si 20 grame unt, deasupra gazului acoperit cu o masca, amestecand mereu. Daca s-a racit, punem pe o scandura de intins mai mare, adugand si 100 grame glucoza si il punem deoparte. Cui ii place, mai poate adauga si o jumatate lingurita de scortisoara macinata.
Dupa aceea, 800 grame cartofi fainosi se fierb in coaja, apoi luandu-se coaja de pe ei, se zdrobesc fiind calzi inca.
Lasam sa se raceasca, apoi adaugam 1 ou intreg, 30 grame unt la temperatura camerei, jumatate lingurita de sare si amestecam bine. Adaugam la amestec 180 grame faina si framantam bine.
Inainte de asta punem apa la fiert.
Aluatul usor, dar nu moale, se intinde pe scandura de aluat presarata cu faina, la o dimensiune de aproximativ 36x36 cm, apoi se taie patrate de 9x9 cm (daca avem prune marunte, intindem o foaie de 40x32 cm si taiem patrate de 8x8 cm). Spalam si scurgem bine o jumatate kg de prune bine coapte si sanatoase. Asezam in patratelele taiate o jumatate lingurita miere zaharisita, peste ea cate o pruna, la temperatura camerei, apoi ridicam in sus colturile, imbracand total prunele in aluat.
Cand punem mierea pe aluat, putem inmuia lingura in ulei, astfel este mai usor de luat mierea.
In sfarsit, rotunjim in maini galustele si le punem in apa care fierbe. Cu cat mai putina faina folosim la intinsul aluatului, cu atat mai bine se prind galustele si nu se desfac la fiert. Galustele se fierb toate o data, intr-un vas mai mare, sub capac. Vasul de fiert sa fie atat de mare incat galustele sa incapa bine la baza acestuia. Se fierb cam 15 minute, pana cand se ridica deasupra.
Nu se fierb prea mult, ca sa nu se lipeasca sau sa se desfaca. Se scot cu strecuratoarea de taitei, o clipa le scufundam intr-un vas cu apa rece, apoi le scurgem bine si le scoatem intr-o farfurie.
Le lasam cateva clipe sa se usuce, apoi le punem in pesmetul prajit. Cel mai usor le rostogolim prin pesmet, daca scuturam vasul in care le-am pus, avand grija ca fiecare sa isi ia cantitatea de pesmet necesara, cat sa fie acoperite complet.
Restul de pesmet il presaram deasupra galustelor si se servesc imediat, ca si fel principal.
Doar proaspete au un gust cu adevarat deosebit.
Pofta buna!
Alte retete de prajituri gasiti aici:
Prajitura de capsuni
tarte cu visine
Prajitura cu mere
Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post