Fantezie cu dovleac

Fantezie cu dovleac este o reteta de prajitura cu dovleac absolut delicioasa. Blatul de ciocolata cu nuca vine ca o completare pentru crema fina de dovleac cu arome de crema de whisky :).

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • BLAT:
  • 5 oua
  • 100 grame de ciocolata (o tableta)
  • 200 ml de lapte
  • 100 grame de zahar
  • 80 grame de unt
  • 200 grame de faina
  • 100 grame de nuca
  • dovleac (din care la blat vom folosi numai patru linguri de dovleac ras)
  • 1 lingurita de esenta de portocale
  • 1 lingurita de esenta de migdale
  • 1 pliculet de praf de copt.
  •  
  • CREMA:
  • 500 ml de frisca nebatuta
  • 200 de grame de piure de dovleac copt
  • 100 ml de lichior crema de whisky (eu am folosit un lichior crema de marula)
  • 1 lingurita de esenta de rom
  • doua pliculete de intaritor pentru frisca.

Mod de preparare

1. Dati prin razatoare o bucata de dovleac, astfel incat sa aveti cam patru linguri pline cu pulpa de dovleac rasa. Maruntiti nuca cu blenderul sau dati-o prin masina de tocat.

2. Separati albusurile de galbenusuri.

3. Puneti o oala cu apa pe aragaz si in ea puneti o craticioara mai mica. În craticioara mica puneti ciocolata rupta in bucati si untul si amestecati cu o lingura de lemn pana se topesc si se omogenizeaza. Se adauga laptele, galbenusurile si zaharul si lasa la foc pana se ingroasa ca o smantana mai groasa. Amestecati cu un tel-para sa nu se formeze cocoloase.

4. Se adauga pe rand si se omogenizeaza prin amestecarea cu un tel nuca maruntita, esentele si dovleacul ras.

5. Bateti albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugati la compozitia cu ciocolata si dovleac praful de copt, faina si albusurile, incorporandu-le foarte delicat, cu o spatula, ca sa nu iasa aerul din ele.

6. Turnati aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coaceti in cuptorul incins la 180 de grade timp de 20 de minute. Încercati cu scobitoarea daca s-a facut, apoi lasati-l la racit pe un gratar.

7. Restul de dovleac se coace la cuptor, apoi se paseaza pulpa cu blenderul si se lasa la racit pentru a fi folosit la crema.

8. Între timp se face krantzul: se caramelizeaza cateva linguri de zahar, se adauga nuca intreaga, se amesteca sa se "imbrace" bine in caramel si se toarna pe o foaie de copt unsa cu ulei si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit, se marunteste cu blenderul.

9. Bateti frisca pana se intareste. Adaugati piureul de dovleac, lichiorul si esenta de rom, continuand sa bateti bine cu mixerul. Întindeti crema peste blat cu o spatula, in strat uniform si dati la frigider minim o ora pentru pofticiosi.

10. Cand o scoateti de la frigider, decorati-o cu krantz (alune sau nuci pralinate).

Reteta Fantezie cu dovleac a fost propusa de Leah pe forum culinar.ro


Serviti prajitura Fantezie cu dovleac dupa ce s-a intarit crema.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Parteneri
Bucataras.RO

Ciorba radauteana a la gaby_d

De foarte mult timp am vrut sa prepar ciorbitza Gabytzei-gaby_d,astazi am reusit,a iesit foarte buna,mersi:-*

Ciorba radauteana a la gaby_d
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide